Alle vlaggen met een Scandinavisch kruis

Alle vlaggen met een Scandinavisch kruis

Alle Scandinavische landen hebben een kruis op hun vlag. Niet gek dat hier dan ook de naam Scandinavisch kruis vandaan komt. Maar waar staat dit kruis voor, en is Scandinavië het enige gebied dat deze kruisen kent?

Scandinavië bestaat politiek gezien uit Denemarken, Noorwegen en Zweden maar vaak worden IJsland en Finland hier ook mee geassocieerd. Al deze vijf landen worden gerepresenteerd met een vlag die een kruis bevat.

Het Scandinavisch kruis

De verticale zijde van het kruis bevindt zich aan de hijszijde van de vlag. De horizontale zijde zit precies in het midden. Denemarken was de eerste met zo’n kruis. Daarna volgden Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland ook met hun vlag.

De vlag van Denemarken: de eerste vlag met een Scandinavisch kruis

Het kruis is een symbool van het christendom. Met de bekende mythes die er geschreven zijn, is dat ook niet gek: de bekendste legende zegt namelijk dat er tijdens de Slag bij Lyndanisse (1219) de Deense vlag uit de lucht viel en een andere legende benoemt dat Koning Valdemar II een wit kruis aan de sombere hemel zag: hij leidde Deense kruistochten en zag dit als een goddelijk bevel om Estland aan te vallen. Bij beide legendes leidde het tot een overwinning. Aannemelijker is echter dat er een vlag door de paus is verzonden.

Andere vlaggen met een Scandinavisch kruis

Naast Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland zijn er nog meer vlaggen die ook een Scandinavisch kruis hebben.

Vlaggen in Nederland met een Scandinavisch kruis

Ook in Nederland zijn er een aantal vlaggen die zo’n kruis hebben, vooral gemeentevlaggen.

Vlaggen met een Scandinavisch kruis bestellen

Wil je één van de vlaggen met een Scandinavisch kruis bestellen? Bekijk onze landenvlaggen en gemeentevlaggen: hier vind je bijna alle vlaggen. Wil je graag een vlag hebben die we nog niet in ons assortiment hebben? Neem contact op, dan kijken we graag met je wat de mogelijkheden zijn.