Alles over de Belgische vlag

Alles over de Belgische vlag

De Belgische vlag vindt haar oorsprong in de 19e eeuw. In het jaar 1830 kwamen de Belgen in opstand tegen Nederland, tijdens deze opstand werd de Franse vlag gezien als verzetssymbool. In deze tijd werd dus eerst dit verzetssymbool gebruikt, toch wilden de Belgen een eigen symbool van verzet. Om dit verzetssymbool vorm te geven werd er een eigen vlag ontworpen, dit werd de eerste Belgische vlag.

Zwart, geel en rood

Zwart, geel en rood werden de kleuren van de Belgische vlag, deze kleuren zijn geïnspireerd op het wapenschild van het oude hertogdom Brabant. Dezelfde kleuren komen voor in de vlaggen van Wallonië en Vlaanderen. De vlaggen zijn beide geel met een symbool, voor Vlaanderen is dit een zwarte leeuw en voor Wallonië een rode haan.

Op de huidige vlag van België zijn de banen staand afgebeeld, in de volgorde zwart, geel, rood. De richting van de kleuren is echter niet altijd zo geweest, dit ontwerp is door de geschiedenis heen enkele keren veranderd. De Belgische vlag werd op 23 januari 1831 in de grondwet opgenomen, hierin werden echter alleen de kleuren specifiek vastgelegd. De volgorde, noch de richting zijn in deze grondwet opgenomen, als gevolg hiervan werd er een aantal jaar verschillende vlaggen gebruikt. De tekst die in de grondwet opgenomen is, luidt als volgt “De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart, en als rijkswapen de Belgische Leeuw met de kernspreuk Eendracht Maakt Macht”. De Belgische vlag is uniek omdat de volgorde van de kleuren die in de grondwet opgenomen is niet overeenkomt met het huidige vlagontwerp. In 1950 werd uiteindelijk een verticale driekleur gekozen, een vlag met drie staande banen met de kleurvolgorde zwart-geel-rood vanaf de hijszijde. Voor deze volgorde werd gekozen omdat dit overeenkomt met de heraldische traditie, dit houdt in dat de donkerste kleur het dichtst bij de vlaggenstok wordt geplaatst. Het ontwerp van de Belgische vlag is afkomstig van de marine vlag van België. Deze marine vlag werd gebruikt van 1936 tot 1940 toen de Belgische marine werd afgeschaft, bij de heroprichting na de Tweede Wereldoorlog in 1949 werd een nieuwe marine vlag ontworpen. Deze nieuwe marine vlag wordt net als de nationale Belgische vlag gebruikt sinds 1950.

Vlagprotocol België

Net als vele andere landen heeft België een vlagprotocol. Door particulieren mag de vlag van België altijd gehesen worden. Voor monumenten, overheidsgebouwen, officiële gebouwen en overheidsbedrijven is er een plicht om te vlaggen voor bepaalde dagen van het jaar. Er zijn in totaal achttien dagen waarop deze instanties verplicht moeten vlaggen, deze dagen zijn meestal gelinkt aan oorlogsherdenkingen en het koningshuis. Wanneer er meerdere vlaggen gehesen worden tijdens een gebeurtenis of processie, wordt dit gedaan volgens een strikte volgorde. Eerst wordt de nationale vlag van België gehesen, daarna de vlag van de deelstaat, tenzij er een buitenlands staatshoofd aanwezig is, dan wordt de vlag van het desbetreffende land als tweede gehesen waarna de vlag van de deelstaat volgt. Hierna volgt de Europese vlag, de vlag van de provincie en als laatst de vlag van de gemeente.

De Belgische vlag bestellen?

Bekijk al onze Belgische vlaggen en bestel jouw favoriete vlag. Voor vragen of advies kun je altijd contact opnemen via +31(0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.