De geschiedenis van de Gelderse vlag

De geschiedenis van de Gelderse vlag

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de geschiedenis van de vlag van de grootste provincie in Nederland: Gelderland.

Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Hoewel Arnhem de hoofdstad is, heeft Nijmegen de meeste inwoners. Apeldoorn is de grootste gemeente. Gelderland wordt doorsneden door de Rijn met de verschillende aftakkingen. Met Noord-Brabant vormt de maas de grens.

Het ontwerp

De vlag bestaat uit drie horizontale gelijke banen in de kleuren blauw, geel en zwart. De kleuren komen van het wapen van Gelderland. Deze bestaat uit twee vlakken: een geel/gouden vlak met een zwarte leeuw en een blauw vlak met een geel/gouden leeuw.

De geschiedenis van de vlag van Gelderland

Erg veel geschiedenis heeft de Gelderse vlag niet. Na de Tweede Wereldoorlog gingen Nederlandse provincies eigen vlaggen aannemen. Tot zo’n vijftien jaar na de oorlog. De provincie Gelderland wilde eerst een vlag met blauw-geel-zwart met een hertoghoed op de middelste baan die het oude hertogdom Gelre moest symboliseren, maar de Hoge Raad van Adel was tegen het symbool. Het voorstel is dus wel geaccepteerd maar dan zonder de hertoghoed. Op 15 april 1953 werd de vlag aangenomen.

De vlag van Gelderland kopen?

Wil je de Gelderse vlag kopen? Je bestelt hem eenvoudig via de website. Heb je vragen over (de geschiedenis van) de vlag van Gelderland, of heb je advies nodig? We denken graag met je mee.  Je kunt contact met ons per mail, chat, het contactformulier of telefonisch.