De geschiedenis van de vlag van Utrecht

De geschiedenis van de vlag van Utrecht

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de geschiedenis van de op één na kleinste provincie van Nederland, die haar naam deelt met de hoofdstad: Utrecht.

Utrecht

Utrecht telt dik 1 miljoen inwoners en wordt deels tot de randstad gerekend. De grootste stad en tevens de hoofdstad is Utrecht. Deze stad was in het verleden het centrum van het bisdom of Sticht Utrecht, dat de voorloper van de huidige provincie was. Dit bisdom speelt ook een rol in de geschiedenis van de vlag van Utrecht.

Het ontwerp

De vlag van Overijssel bestaat uit twee liggende banen, boven wit en onder rood. Links boven in de hoek heeft de vlag een rood vierkant met daarop een wit kruis. De vlag is een samenstelling van twee vlaggen: het Aartsbisdom Utrecht en het Sticht Utrecht.

De geschiedenis van de vlag van Utrecht

De vlag is door de Provinciale Staten van Utrecht op 15 januari 1952 vastgesteld. In de eerste vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog gingen de Nederlandse provincies eigen vlaggen aannemen. In 1951 werd de provincie door de Hoge Raad van Adel geadviseerd om een eigen vlag aan te nemen. De kleuren komen van het Aartsbisdom Utrecht en het kruis van Sticht Utrecht.

Het sticht Utrecht was het gebied waarover de bisschoppen van Utrecht in de middeleeuwen als vorst de landsheerlijkheid uitoefenden. Waar de kleuren rood en wit wegkomen, is niet bekend.

De vlag van Utrecht (stad)

De vlag van de stad Utrecht heeft ook de kleuren rood en wit en is rechts geschuind. Deze driehoeken kennen ook een geschiedenis. Utrecht had namelijk een eigen schutterij voor de verdediging. De schutterij was onderverdeeld in twee afdelingen, met ieder een eigen driehoekige wimpel. De ene afdeling had een witte wimpel, de andere een rode. De combinatie van beide maakt de vlag van Utrecht stad.

De vlag van Utrecht kopen?

De vlag van Utrecht (provincie) koop je eenvoudig via de webshop. Heb je vragen over de (geschiedenis van de) vlag van Utrecht, of advies nodig? Neem contact met ons op! Je kunt dit doen per mail, chat, het contactformulier of telefonisch.