Client case: De Jurk van Mirjam Bakker
DVC heeft meegewerkt aan een wel heel bijzondere jurk, speciaal gemaakt voor de tentoonstelling Palmhoutwrak in museum Kaap Skil om alle betrokkenen te bedanken.
De tentoonstelling gaat over het palmhoutwrak dat in 2014 bij Texel boven water is gehaald. Er zaten veel unieke items tussen, waaronder een bijzondere jurk. Deze jurk is gemaakt van zijde satijn en is inmiddels flink kleurrijk. Vroeger zou de jurk vermoedelijk één kleur hebben gehad, waarschijnlijk hebben de andere kledingstukken in de kist verfstoffen afgegeven. De jurk zelf komt uit de zeventiende eeuw, waarschijnlijk tussen 1620 en 1630.
Aan het gebruik van kostbare materialen is te zien dat de eigenaar behoorlijk welvarend was. Deze jurk, die toen japon of tabbert genoemd zou zijn, werd gedragen naar alledaagse gelegenheden. Voor belangrijkere bestemmingen werden er jurken gedragen met zilverdraad en goud- of zilverlaken.
Deze en andere kledingstukken worden tentoon gesteld in het museum.
De tentoonstelling
Bij het opzetten van de tentoonstelling kwam veel kijken. Zo worden de verschillende kledingstukken in beperkt licht en zuurstofvrij bewaard in stikstof. Ook de vijf vitrines waarin ze te zien zijn, is wereldwijd ongekend van zo’n formaat.
De jurk van kunstenares Mirjam Bakker
Om alle mensen te bedanken die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt en betrokken zijn geweest bij het onderzoek, heeft Mirjam Bakker een kunstwerk gemaakt. Van de duikers tot de conservator en van museummedewerker tot kledinghistoricus: met elkaar hebben ze het mogelijk gemaakt om deze unieke vondst tentoon te stellen. Haar kunstwerk is dan ook een jurk, met foto’s van alle betrokken personen erop: ‘De Jurk’ van Mirjam Bakker.
De jurk staat bij de tentoonstelling en wordt ook gebruikt als fotospot.
‘De dame die De Jurk heeft gedragen, moet ongelooflijk rijk zijn geweest. Wil jij eens zien hoe hij jou staat? Neem plaats achter het kunstwerk en maak een foto!’
Meer lezen over de jurk? Bekijk hier de website van museum Kaap Skil.