Geschiedenis van de Duitse vlag

Geschiedenis van de Duitse vlag

De huidige Duitse vlag werd tijdens de Bondsvergadering van de Duitse Bond op 9 maart 1848 voor het eerst officieel vastgelegd, wij vertellen je er graag alles over.

Kleursamenstelling van de Duitse vlag

Voor deze Bondsvergadering werd de vlag van Duitsland gebruikt als onofficieel vrijheidssymbool, dit tijdens de bevrijdingsoorlogen tegen Napoleon Bonaparte. In die tijd gaf men aan de kleuren de volgende symboliek, “Uit de zwartheid van de dwingelandij door bloedige veldslagen naar het gouden licht der vrijheid.”, hierin staat de kleur rood voor het bloed. Op verzoek van Otto von Bismarck werd in het jaar 1866 de kleursamenstelling aangepast in de eerste grondwet van de Noord-Duitse Bond, de kleurstelling werd veranderd naar zwart-wit-rood. Deze kleursamenstelling werd na de Eerste wereldoorlog steeds minder gewaardeerd, deze kleuren werden namelijk in verband gebracht met het onpopulaire keizerrijk.

Verandering van de Duitse vlag

De vlag werd in 1919 vervangen door de huidige vlag van Duitsland met de kleuren zwart, rood en goud. Deze verandering nam veel kritiek met zich mee, hierdoor gebruikt men ook het woord goud in plaats van geel. De vlag kreeg veel tegenstanders, deze groep gebruikte het woord mosterd als benaming van de kleur geel. Tegenwoordig worden de benamingen geel en goud beide gebruikt, al is de vlagkleur geel, maar wordt zij beschreven als goud. In het jaar 1933 met de opkomst van de NSDAP werd de vlag weer vervangen door een vlag met de kleursamenstelling wit-rood-zwart, op deze vlag werd een hakenkruis afgebeeld. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vlag weer veranderd in 1949, opnieuw naar een vlag met de kleuren rood, goud en zwart. Duitsland werd opgedeeld in twee delen, de DDR en de BRD. De BRD had dezelfde vlag als de Duitse vlag die wij nu kennen, dus zonder embleem. De DDR voerde met deze aanpassing van de kleuren ook een andere verandering in op de vlag, er werd ook een embleem op de vlag geplaatst. Dit embleem toonde een hamer en een passer. Het embleem werd een aantal jaren later tijdens de Duitse eenwording in 1990 verwijderd van de vlag, hiermee kwam de huidige Duitse vlag tot stand.

Zwart, rood en goud

De kleuren van de huidige Duitse vlag zijn zwart, rood en goud. Deze drie kleuren werden in de 19e eeuw gezien als de traditionele kleuren van Duitsland, omdat ze te herkennen zijn in de middeleeuwse wapen en vlaggen. De kleuren hebben door de tijd heen een populaire betekenis gekregen, de zwarte kleur staat voor het duistere verleden, de rode kleur voor het moeilijke heden en de toekomst wordt uitgebeeld in de gouden kleur. Ook worden de kleuren tegenwoordig in verband gebracht met de Duitse democratie van 1848, 1919 en 1949. Hiermee wordt de kleursamenstelling zwart-rood-goud als democratische kleursamenstelling afgezet tegen de kleuren zwart-rood-wit van het Duitse Rijk en nazi-Duitsland. De Bondsdag, oftewel het Duitse parlement, heeft aan de kleuren de betekenis van de Duitse eenheid in vrijheid gegeven. De kleuren staan niet alleen symbool voor de vrijheid van Duitsland, maar ook voor de persoonlijke vrijheid van alle Duitsers. De huidige Duitse vlag bestaat dus uit drie liggende banen met de kleuren zwart, rood en geel. Op de dienst- en oorlogsvlag van Duitsland is echter een wapen geplaatst, hierop is een zwarte adelaar afgebeeld.

Een Duitse vlag bestellen?

Wil jij een Duitse vlag bestellen van de hoogste kwaliteit? Bekijk dan onze Duitse vlaggen. Voor vragen of advies kun je altijd contact opnemen via +31(0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.