Client case: GigaGieter

Client case: GigaGieter

Gebruik jij veel plastic, en gooi je dit ook weer weg? Grote kans dat je spullen op deze GigaGieter herkent en wel eens hebt weggegooid. Ondanks dat het nog bruikbaar kan zijn: plastic kan ook grondstof zijn.

Irma van Zijl bedacht de GigaGieter en stapte naar de kunstenaars van stichting CitySenses. Deze iconische GigaGieter staat symbool voor de enorme hoeveelheid plastic afval in onze wereld. Het idee is uitgevoerd door Mira Ticheler en Marcel Kolder, samen met 150 Almeerders in opdracht van het UpcycleCentrum. Dit naar aanleiding van een spannende prijsvraag.

 

Minder plastic is beter voor de natuur. Onder de tuit van de gieter zijn drie bomen geplant, om te laten zien dat we samen voor de natuur kunnen zorgen. Wist je dat de bomen onder de tuit ook een tweede leven hebben gekregen? En dat al het staal van de GigaGieter uit het oude depot van het RijksMuseum komt? Ook hier geldt: afval is grondstof.

‘We verbruiken steeds meer grondstoffen en de aarde raakt op. Maar ik geloof dat alle beetjes helpen en dat we samen kunnen werken aan oplossingen. We kunnen allemaal een bijdrage leveren aan een meer circulaire en afvalvrije wereld!’ - Joyce Grobben, bestuurslid stichting CitySenses

PETFLAG

Aan de onderzijde van de gieter hangt rondom een spandoek. Dit spandoek is door DVC in Dokkum gemaakt gedrukt op duurzaam PETFLAG materiaal. Dit is doek dat gemaakt is van gerecyclede petflessen. DVC was de eerste leverancier wereldwijd met doek van dit duurzame materiaal. Naast dat de PETFLAG gemaakt is van gerecycled materiaal, is deze ook bedrukt met duurzame inkten. We gebruiken verfsoorten op waterbasis, ECO-solvent inkt en – waar mogelijk- wordt ook PVC vrije folie gebruikt.

Je kunt de GigaGieter bewonderen bij het UpcycleCentrum in Almere, je komt hem ook tegen als je naar de Floriade gaat!
Je kunt de GigaGieter bewonderen bij het UpcycleCentrum in Almere, je komt hem ook tegen als je naar de Floriade gaat!

Benieuwd wat jij kunt doen?

Bied goede spullen die je zelf niet meer gebruikt, gratis of te koop aan. Is er iets stuk? Kijk dan of het gerepareerd kan worden. Kan dat niet meer? Zorg dan dat de verschillende afvalstromen op de juiste manier verwerkt worden: zo kunnen zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw gebruikt worden.

Meer lezen? Bekijk de website, een fragment van Omroep Flevoland of het fragment van Expeditie Nederland.