Waarom hangen we de vlag uit?
Met nationale feestdagen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag wordt er massaal gevlagd, maar ook wanneer iemand geslaagd is hangen we de vlag uit. Waarom is dat eigenlijk zo?
We hangen de vlag uit om indirect aan te geven dat er een bijzondere gebeurtenis speelt of is geweest. Niks meer en niks minder – het is inmiddels traditie. En dat is best bijzonder, want andere landen doen dit een stuk minder.
Wanneer je de vlag uithangt, draag je ook bij aan een andere traditie: het tonen en eren van de Nederlandse identiteit. Door het vlaggen laat je zien dat je de belangrijke Nederlandse gebeurtenissen – zoals koningsdag en Bevrijdingsdag – in acht neemt.
Over de Nederlandse vlag
De Nederlandse vlag staat van oudsher voor eenheid en onafhankelijkheid. Zwoel op land als op zee wordt onze driekleur gehesen, maar met een minimaal verschil: de vlag die wordt gebruikt op het water heeft een donkerdere tint blauw. De ‘originele’ Nederlandse vlag bestaat uit een baan helder vermiljoen, een vaan helder wit en een baan kobaltblauw. De vlag voor op het water heeft een baan marineblauw. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina een kort Koninklijk besluit waarmee de vlag die we vandaag de dag gebruiken, officieel werd verklaard.
Wimpels
Wimpels in het algemeen worden in geen ander land zo veel gezien als in Nederland. Met een wimpel laat je subtiel je trots zien – op je gemeente, provincie of land. Specifiek de oranje wimpel mag gebruikt worden wanneer een lid van het Koninklijk huis jarig is, en dus óók op Koningsdag.
Wanneer mag de vlag uit?
Op de volgende dagen mag de vlag uit:
- 31 januari (1 februari): Verjaardag prinses Beatrix
- 27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag koning Willem Alexander
- 4 mei (4 mei): Dodenherdenking
- 5 mei (5 mei): Bevrijdingsdag
- 17 mei (18 mei): Verjaardag koningin Máxima
- Laatste zaterdag in juni: Veteranendag
- 15 augustus (16 augustus): Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië
- 3e dinsdag in september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
- 7 december (8 december): Verjaardag prinses Catharina-Amalia
- 15 december (16 december): Koninkrijksdag
* Indien een datum op een zondag of op een algemeen erkende Christelijke feestdag valt, dan dient op de tussen haakjes vermelde datum te worden gevlagd.
Goed om te vermelden is dat je eigenlijk elke dag de vlag mag uithangen. Deze dagen zijn gebruikelijk en het vlagprotocol is dan ook te gebruiken als richtlijn. Het protocol is met name bedoeld voor de Rijksoverheid, provincies en gemeenten.
Wil je meer lezen over hoe je moet vlaggen met meerdere vlaggen, hoe te vlaggen als overheidsgebouw of hoe je mag vlaggen met reclamevlaggen? Lees het vlagprotocol!