Frankrijk: de geschiedenis en betekenis achter de vlag
De Frankrijk vlag is een van de meest herkenbare vlaggen ter wereld en staat symbool voor de Franse republiek. De vlag heeft een verticale driekleur van blauw, wit en rood, met de blauwe band aan de mastzijde. Maar hoe is deze vlag tot stand gekomen? Hier zijn wat interessante weetjes over de vlag van Frankrijk:
- De kleuren van de Frankrijk vlag zijn afgeleid van het wapen van Parijs, dat bestond uit een blauwe achtergrond met daarop drie gouden lelies. De kleuren werden later aangepast tot de huidige blauwe, witte en rode combinatie.
- De vlag heeft een lange geschiedenis en werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens de Franse Revolutie in 1789. De kleuren van de vlag werden toen geassocieerd met de idealen van de revolutie: vrijheid (blauw), gelijkheid (wit) en broederschap (rood).
- In de loop der jaren heeft de Franse vlag vele veranderingen ondergaan. Zo werd de vlag onder het bewind van Napoleon Bonaparte in 1794 aangepast tot een rode vlag met een grote witte cirkel in het midden. De huidige driekleur werd in 1830 opnieuw geïntroduceerd als nationale vlag van Frankrijk.
Veelgestelde vragen
Hoe ziet de vlag van Frankrijk eruit?
De vlag van Frankrijk bestaat uit drie verticale strepen van gelijke breedte. Van links naar rechts zijn de strepen blauw, wit en rood. De kleuren van de Franse vlag hebben een lange geschiedenis en symboliseren vrijheid, gelijkheid en broederschap, de belangrijkste principes van de Franse Revolutie. De Frankrijk vlag is een van de bekendste en meest herkenbare vlaggen ter wereld en wordt vaak gebruikt als een symbool van Frankrijk en de Franse cultuur.
Waarom lijkt de Nederlandse vlag op de Franse?
De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis. De vlag, ook wel de "tricolore" genoemd, werd aangenomen tijdens de Franse Revolutie en was geïnspireerd op de rood-witte-en-blauwe cockade van de revolutionairen. Hoewel de vlaggen op elkaar lijken, hebben ze verschillende symbolische betekenissen en geschiedenissen.
Bekijk hier de Nederlandse vlag.