De betekenis van de Belgische vlag
De vlag van België bezit een rijke historie waar Nederland en Frankrijk ook een bijdrage aan hebben gehad. In België wordt de vlag opgehangen op vele dagen in het jaar, zoals Koningsdag en het overlijden van koning Albert I. Wist je dat:
- De België vlag en zijn kleuren afkomstig zijn van de vorige vlag van de Verenigde Nederlandse Staten en het Hertogdom Brabant, waar ze tijdens de Belgische onafhankelijkheidsstrijd in 1830 graag op terugvielen? Aanvankelijk werd er onder de Franse vlag gevochten om het verzet tegen de Nederlandse onderdrukking te illustreren. Omdat de Belgen een symbool nodig hadden, zochten ze naar een nieuwe vlag. Het werd ontworpen door de heren Edouard Ducpétiaux en Lucien Jottrand en in de hoofdstad van België werd de vlag voor het eerst opgehangen.
- Drie gelijke verticale strepen met de Belgische kleuren zwart, geel en rood de driekleur vormen die dienen als de vlag van het land? Het verticale ontwerp is geïnspireerd op de Franse vlag, terwijl de kleuren zijn ontleend aan het wapen van het hertogdom Brabant. De kleuren van de Belgische vlag hebben elk een betekenis. Op de vlag bevindt zich een leeuw van goud (geel), op achtergrond van sabel (zwart), geklauwd en getongd van keel (rood).
- België de vlag op 23 januari 1831 in de grondwet heeft opgenomen, maar alleen de kleuren werden vermeld? Zowel de richtlijn als de volgorde werden jarenlang beide gebruikt omdat geen enkele ervan in de grondwet was opgenomen. Uiteindelijk werd in 1950 gekozen voor de verticale driekleur, een vlag met drie verticale strepen in de kleuren zwart, geel en rood. Dit ontwerp is afkomstig van de Belgische marine.
Belgische vlag regels
De vlag van België als eerbetoon aan België hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in België de nationale vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Belgische vlag kopen
Bij DVC ben je verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur. Bij ons liggen alle wereldvlaggen op voorraad. Hierdoor kunnen wij gegarandeerd een 100% Nederlands product binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van België online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.
Veelgestelde vragen
Waarom is de Belgische vlag veranderd?
In 1830 bestond de vlag van België nog onofficieel uit drie horizontale banden van rood, geel en zwart. Op 23 januari 1831 nam de Nationale Vergadering de driekleur op in de grondwet, maar bepaalde de richting of volgorde van de strepen niet. Artikel 193 van de Grondwet stelt simpelweg: “De Belgische natie heeft gekozen voor rood, geel en zwart als kleuren, de Belgische leeuw als nationaal embleem, en draagt een centraal motto: Eendracht Maakt Macht.” Jarenlang werden zowel het verticale als het horizontale model naast elkaar gebruikt. Uiteindelijk heeft België toch gekozen voor het verticale model.
Hoe moet je de Belgische vlag hangen?
Er is een rangorde voor de officiële vlaggen. Dit betekent dat de ene vlag voor de andere verschijnt als ze samen worden getrokken. Het aantal beschikbare vlaggen beïnvloedt de rangorde. De volgorde van prioriteit is als volgt:
- Belgische vlag
- Vlaamse vlag
- Europese vlag
- Provinciale vlag
- Vlag van de stad
Als je de volgorde van de vlaggen moet bepalen, dan ga je - concreet of in gedachten - met je rug naar het gebouw staan om de vlag op te hangen.