De geschiedenis van de Duitse vlag
De Duitse vlag zoals wij deze nu kennen werd voor het eerst officieel vastgelegd in de Bondsvergadering van de Duitse Bond op 9 maart 1848. Hiervoor werd de Duitse vlag gebruikt als onofficieel vrijheidssymbool in de bevrijdingsoorlogen tegen Napoleon Bonaparte. In 1866 werd op aandringen van Otto von Bismarck in de eerste grondwet van de Noord-Duitse Bond de kleursamenstelling veranderd naar zwart-wit-rood. Na de Eerste Wereldoorlog werd de zwart-wit-rood samenstelling steeds minder populair, omdat die kleurencombinatie in verband werd gebracht met het onpopulaire keizerrijk. In 1919 werd de vlag weer vervangen door de huidige Duitse vlag met zwart-rood-goud. Op deze verandering kwam veel kritiek, dit is ook de reden dat men goud gebruikt in plaats van geel. De tegenstanders van de vlag noemden de kleursamenstelling zwart-rood-mosterd. In 1933 kwam de NSDAP op en werd de vlag veranderd naar een rode vlag met een hakenkruis. Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1949 de Duitse vlag weer officieel zwart-rood-goud, ditmaal met een embleem waarop een graankrans met hamer en passer is afgebeeld. Bij de Duitse eenwording in 1990 werd het embleem verwijderd, hiermee ontstond de huidige vlag van Duitsland.
Na de Tweede Wereldoorlog zijn Duitsers gemiddeld genomen terughoudend met het hijsen van hun nationale vlag. Dit komt door de pijnlijke herinnering aan het Duits nationalisme in de eerste helft van de 20e eeuw. Sinds 22 maart 2005 heeft Duitsland officiële vlagdagen, deze hebben vooral te maken met herdenkingen en politiek.
Duitse vlag regels
Een Duitse vlag als eerbetoon aan Duitsland hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Duitse vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Duitse vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Duitsland online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier