Geschiedenis van de Gibraltarese vlag
De Gibraltarese vlag heeft twee banen en is daarmee een tweekleur met horizontale banen. Deze vlag van Gibraltar is een banier met de kleur wit op de bovenste baan en de kleur rood siert de onderste helft van de vlag. De verhoudingen zijn uniek voor een vlag, het witte deel is namelijk ongeveer twee keer zo groot als het rode deel. Op deze vlag is ook een embleem geplaatst, hiervoor is een wapen gekozen. Het Gibraltarese wapen staat namelijk in het midden van het wapen afgebeeld, dit is enkel het symbool en geen schild. Het embleem bestaat uit een rood kasteel met drie torens, aan de onderkant van dit kasteel hangt een gele sleutel. Het kasteel staat in de witte band en de sleutel hangt in de rode band. Het kasteel staat symbool voor het fort van Gibraltar, de sleutel symboliseert het belang van dit Gibraltarese fort.
Dit wapen is sinds 10 juli 1502 in gebruik, dit was de dag dat koningin Isabella I van Castilië dit wapen verleende. Dit wapen is van die dag tot nu in gebruik gebleven, ook tijdens de periodes dat Gibraltar in handen was van de Spanjaarden en Britten. Deze vlag is al lange tijd in gebruik, toch werden de specificaties pas lange tijd later vastgesteld. De specificaties werden vastgelegd op 8 november 1982. Opvallend aan de vlag van Gibraltar is dat er geen Union Jack, oftewel de vlag van het Verenigd Koninkrijk, in is opgenomen. Gibraltar is namelijk een overzees Brits gebied, de meeste vlaggen van deze gebieden zijn donkerblauw met in de linkerbovenhoek de Union Jack. Deze vlaggen worden ook wel Britse vaandels genoemd. De Dienstvlag ter zee van Gibraltar een brits vaandel, op de rechterhelft is het wapen van het territorium afgebeeld.
Gibraltarese vlag regels
Een Gibraltarese vlag als eerbetoon aan Gibraltar hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Gibraltarese vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Gibraltarese vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Gibraltar online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier