De geschiedenis van de Griekse vlag
De Griekse vlag bestaat uit vijf horizontale blauwe banen in een witte achtergrond, in de linkerbovenhoek bevindt zich een blauw vierkant met daarin een wit kruis. Het witte kruis staat voor de Griekse orthodoxie, de grootste godsdienst in Griekenland. Er wordt aangenomen dat de vijf blauwe en vier witte banen staan voor de negen lettergrepen van de zin “Ελευθερία ή Θάνατος”, deze zin betekent “vrijheid of de Dood”. Een andere theorie zegt dat de banen staan voor de negen Muzen, de Muzen zijn in de Griekse mythologie de godinnen voor de kunst en wetenschap. De Griekse vlag is in veel tinten te vinden, de kleur blauw is namelijk nooit officieel vastgelegd.
Blauw en wit staan sinds de oudheid al bekend als Griekse kleuren, dus de huidige Griekse vlag sluit aan bij eeuwenoude symboliek. De kleuren van de Griekse vlag zijn gekoppeld aan Pallas Athena. Pallas Athena is onder andere de beschermgodin van Athene, de hoofdstad van Griekenland. Ook gebruikte Alexander de Grote de Griekse kleuren in zijn banieren. De kleuren bleven behouden ondanks dat Griekenland geen zelfstandige staat meer was in de tijd van het Byzantijnse en Ottomaanse rijk. Een blauw kruis op een wit veld werd gebruikt tijdens de mislukte Griekse opstand in 1769 door Griekse opstandelingen. Ook bij de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van 1821 tot 1827 werd deze witte vlag met een blauw kruis weer gebruikt. In 1822 werd echter een vlag met een wit kruis op een blauw veld als nationale Griekse vlag officieel vastgelegd. De huidige Griekse vlag was in die tijd de marinevlag, de marinevlag was erg populair en deze werd al snel samen met de Griekse staatsvlag gehesen. In 1828 werd deze marinevlag de officiële Griekse staatsvlag en na weer afgeschaft te zijn in 1969 werd de huidige Griekse vlag in 1978 opnieuw ingevoerd als nationale vlag van Griekenland.
Griekse vlag regels
Een Griekse vlag als eerbetoon aan Griekenland hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Griekse vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Griekse vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Griekenland online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier