Geschiedenis van de Indonesische vlag
De vlag van Indonesië is een rood-witte horizontale tweekleur, dat betekent dat de kleuren in twee gelijke horizontale banen op de vlag staan. Er zijn meerdere bijnamen van deze vlag die allemaal met de kleuren te maken hebben. Sang Merah Putih is de bekendste en deze bijnaam betekent “de rode en witte”, daarnaast is er nog de bijnaam Sang Dwiwarna wat “de tweekleur” betekent en Sang Saka Merah Putih wat “de verheven Rode en witte” betekent. Sang Saka Merah Putih verwijst naar de vlag die de eerste president van Indonesië uithing. De kleuren rood en wit worden als heilige kleuren gezien, dat komt omdat wit de kleur is van rijst en rood van suikerpalm, samen zijn suiker en rijst de twee belangrijkste producten in de Indonesische keuken.
De vlag is bedacht aan de universiteit van Leiden door het Indonesische genootschap en werd daar in 1922 voor het eerst gebruikt. Al gaat het gebruik van de kleuren veel verder terug, namelijk naar de 13e eeuw. De kleuren rood en wit werden namelijk al gebruikt door het Javaanse Majapahitrijk. Het 13e-eeuwse rijk gebruikte een vlag met vijf rode en 4 witte banen. In 1928 werd door nationalisten de tweekleur gebruikt als nationale vlag. Ten tijde van Nederlands-Indië was de vlag verboden, maar na de Tweede Wereldoorlog werd de vlag het symbool van de onafhankelijkheid. Er is ook nog een ander verhaal over hoe Indonesië aan haar vlag is gekomen, maar het is erg onwaarschijnlijk dat het zo is gegaan. In de tijd van Nederlands indië wapperde overal de rood-wit-blauwe vlag en de nationalistische Indonesiërs dachten dat de blauwe baan stond voor de aristocratie en ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog scheurden ze de blauwe baan eraf. Wat je dan overhoudt is de nationale vlag van Indonesië.
Indonesische vlag regels
Een Indonesische vlag als eerbetoon aan Indonesië hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Indonesische vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Indonesische vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Indonesië online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier