Onderhoud Indonesische vlaggen
Bij dagelijks gebruik gaat een vlag doorgaans 3 tot 4 maanden mee. Om de levensduur van een vlag te verlengen en hem langer te laten wapperen, is het belangrijk om hem goed en regelmatig te onderhouden. Hieronder volgen enkele instructies om je vlag zo goed mogelijk te verzorgen:
- Gebruik een doek en wat zeep om de vlag schoon te maken, maar zorg ervoor dat het wasmiddel geen chloorhoudende ingrediënten bevat.
- Was de vlag in een fijnwasmiddel op een temperatuur van ongeveer 40 graden.
- Laat de vlag na het wassen een tijdje drogen in plaats van hem meteen op te vouwen.
Bewaar de Indonesië vlag op een droge plaats om schimmel te voorkomen.
De geschiedenis van de Indonesische vlag
Indonesië is ‘s werelds grootste eilandstaat met meer dan 16.000 eilanden. Nederland vormde in de 16e eeuw de belangrijkste Europese macht in de regio en heeft dus veel invloed gehad op de cultuur en geschiedenis van Indonesië. De vlag is in gebruik sinds de onafhankelijkheidsdag van Indonesië. Sindsdien is de vlag van Indonesië ongewijzigd gebleven. De volgende weetjes hebben wij voor je op een rij gezet:
- Door veel bewoners van de eilandengroep worden wit en rood als heilige kleuren beschouwd. Dit komt doordat het de kleuren zijn van rijst (wit) en suikerpalm (rood). De twee hoofdbestanddelen van de Indonesische keuken zijn suiker en rijst. Deze kleuren werden voor het eerst gebruikt op een vlag van het Javaanse Majapahit-rijk in de 13e eeuw, die negen rode en negen witte strepen had.
- De vlag wordt ook wel ‘Sang Merah Putih’ genoemd. Dit betekent “De Rode en Witte”. Sang Dwiwarna ("De Twee Kleuren") en Sang Saka Merah Putih ("Het Verheven Rood en Wit") zijn twee andere bijnamen voor de vlag. De laatste bijnaam verwijst naar de Bendera Pusaka vlag die Soekarno, de eerste president van Indonesië, voor zijn woning liet hijsen.
- Studenten van de Indonesische Vereniging, opgericht in Leiden, gebruikten de vlag in Indonesië voor het eerst in 1922. De nationalisten van de Indonesische Nationale Partij omarmden de vlag in 1928. In dat jaar wapperde Java voor het eerst met de tweekleurige vlag.
Indonesische vlag kopen
Bij DVC ben je verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur. Bij ons liggen alle wereldvlaggen op voorraad. Hierdoor kunnen wij gegarandeerd een 100% Nederlands product binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Indonesië online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.
Veelgestelde vragen
Hoe ziet de vlag van Indonesië eruit?
Sang Merah Putih, een andere naam voor de Indonesische vlag, heeft een rechtlijnig ontwerp met twee gelijke horizontale banden van rood en wit. Hierdoor is hij bijna identiek aan de vlag van Monaco (het verschil zit alleen in de hoogte-breedteverhouding en de kleurtoon).
Wat is de betekenis van de Indonesische vlag?
In de Indonesische vlag is rood een kleur die staat voor moed, het menselijk lichaam en het fysieke leven. Wit is een kleur die staat voor onschuld, de ziel en spiritualiteit. De kleuren samen staan voor de hele mens.