Geschiedenis van de Lesothaanse vlag
De vlag van Lesotho is een horizontale driekleur, wat wil zeggen dat de vlag bestaat uit drie horizontale gelijke banen. In de middelste baan staat een zwart embleem. Het embleem is een traditioneel Basotho, de naam van inwoners van Lesotho, hoofdeksel dat Mokorotlo heet. De Mokorotlo is een symbool van nationale betekenis. De kleurvolgorde van de vlag is blauw-wit-groen. De vlag is ontworpen om vrede uit te drukken en de witte kleur in de vlag staat dan ook voor vrede. De blauwe kleur staat symbool voor de regen en de groene band staat symbool voor de rijkdom en de kracht van zelfvoorziening op het gebied van voedsel.
Lesotho was een Britse Kolonie tot 1966, toen het net onafhankelijke land een nieuwe vlag ontwerpt. Deze vlag had een blauwe vlag met daarop een witte Mokorotlo en aan de hijszijde twee verticale banen in de kleuren groen en rood. De blauwe kleur symboliseerde toen ook al regen en de witte vrede. Ook de symbolische betekenis van groen was toen al aanwezig, alleen de rode kleur rood was in die tijd anders en rood stond voor overtuiging. Na een staatsgreep in 1987 werd de vlag veranderd omdat het nieuwe regime niks meer met het oude te maken wilde hebben. De nieuwe vlag was wit met in de linkerbovenhoek een traditioneel sotho-schild en aan de rechterkant een blauwe diagonale baan die het wit scheidde van het groen. De kleuren op de vlag van 1987 hebben dezelfde betekenis als op de huidige vlag. Het Sotho schild symboliseert het verdedigen van de Vrede. Door militaire bijsmaak van deze vlag waren er veel stemmen om deze vlag te veranderen. De vlag werd in 2006 veranderd naar de huidige vlag, veertig jaar nadat het land onafhankelijk was geworden.
Lesothaanse vlag regels
Een Lesothaanse vlag als eerbetoon aan Lesotho hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Lesothaanse vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Lesothaanse vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Lesotho online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier