Geschiedenis van de Malagassische vlag
De vlag van Madagaskar is officieel aangenomen op 14 oktober 1958, dat was twee jaar voor de officiële onafhankelijkheid van het land. De vlag bestaat uit drie vlakken, twee horizontaal en 1 verticaal aan de hijszijde. Het verticale vlak is wit en de twee horizontale vlakken zijn rood en groen. De kleuren zijn van historisch belang, want rood en wit waren de kleuren van de laatste monarch van Madagaskar die verslagen werd door de Fransen en groen was de kleur van de Hova, de grootste groep bewoners die erg voor de onafhankelijkheid streden.
De eerste vlag op Madagaskar was de vlag van het Antankara Koninkrijk, het was een witte vlag met een rode halvemaan en een rode 6 puntige ster. Er waren vele koninkrijkjes die allemaal hun eigen vlag hadden tot in 1540 het koninkrijk van Merina heel Madagaskar in zijn macht hielt. De vlag van dit koninkrijk was wit met in de rechteronderhoek een donkerrood vlak waar een R en een M naast staan, ook is een kroon afgebeeld. Dit koninkrijk bleef bestaan tot de Fransen het overnamen in 1883 en hun eigen driekleur invoerden. Frankrijk had de “rechten” van Madagaskar verkregen door deze te kopen van Duitsland, die deze had verkregen in de conference van Berlijn. De Fransen bleven de baas in Madagaskar tot 1958 toen Madagaskar onafhankelijk werd. De vlag van dit Madagaskar was hetzelfde als de huidige vlag alleen had het een gouden rand om de vlag heen. Voordat de huidige vlag van Madagaskar werd aangenomen in 2002 is de vlag nog een aantal veranderingen ondergaan, voornamelijk zijn er gouden letters op de vlag geplaatst en er weer af gehaald.
Malagassische vlag regels
Een Malagassische vlag als eerbetoon aan Madagaskar hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Malagassische vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Malagassische vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Madagaskar online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier