Geschiedenis van de Maleisische vlag
De Maleisische vlag is afgeleid van de vlag van de Verenigde Staten van Amerika, ook wel de stars and stripes genoemd. De vlag van Maleisië heeft net als de vlag van Amerika horizontale strepen in het rood en wit en in de linkerbovenhoek een blauw veld. Op dat blauwe veld staan geen sterren, maar een halvemaan en een grote ster met veertien punten. De ster en halvemaan zijn typische islamitische symbolen en verwijzen ook naar de islam. De vlag van Maleisië heeft veertien wit en rode banen en die staan voor de dertien staten en de drie federale gebieden. De ster heeft voor dezelfde reden veertien punten. De ster heeft als bijnaam Bintang Persekutuan wat federale ster betekent. Deze ster is het nationale symbool en overal te herkennen. In 1997, 34 jaar nadat de vlag werd aangenomen, wilde de minister-president een officiële naam voor de vlag bedenken. Alle Maleisiërs werden opgeroepen een naam te bedenken, uiteindelijk werd gekozen voor Jalur Gemilang. Dat betekent “Glorieuze strepen” en staat symbool voor het continue streven naar groei en succes.
Vanaf 1882 was Maleisië een Britse kolonie en werd er dus een Britse vaandel gehesen. Vanaf 1896 tot 1950 waren er meerdere federaties onder Brits toezicht, allemaal met dezelfde vlag. Een wit-rood-oranje-zwarte vierkleur met in het midden een embleem. In 1950 werd het huidige ontwerp aangenomen, maar net als met de Verenigde Staten van Amerika waren er eerst minder staten en dus waren er in 1950 maar elf strepen en punten op de ster in plaats van de huidige veertien. In 1963 werd de huidige nationale vlag van Maleisië officieel aangenomen.
Maleisische vlag regels
Een Maleisische vlag als eerbetoon aan Maleisië hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Maleisische vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Maleisische vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Maleisië online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier