De geschiedenis van de Maltese vlag
De Maltese vlag is opgebouwd uit twee staande banen in de kleuren wit en rood, in de linkerbovenhoek bevindt zich een grijs George Cross. Een George Cross is een onderscheiding voor burgers die men ontvangt voor opvallende moed onder gevaarlijke omstandigheden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Malta zwaar gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe en daardoor kreeg de gehele bevolking van Malta een George Cross van de Britse koning.
Malta is een strategisch liggend eiland in de Middellandse Zee en de springplank voor Europa. De bekendste poging om Malta te veroveren was in 1565 door het Ottomaanse Rijk, deze poging ook wel “the Great Siege of Malta” genoemd. Tijdens deze poging viel het Ottomaanse Rijk met een grote overmacht Malta aan, maar Malta werd gered door de Orde van Malta. De Orde van Malta waren Rooms-Katholieke monnikenridders, deze hadden een rode vlag met een wit symmetrisch kruis. De kleursamenstelling van de huidige Maltese vlag is dus afkomstig van de vlag van de Orde van Malta. In 1798 werd Malta bezet door de Fransen onder Napoleon Bonaparte die op weg was naar Egypte. Door de oorlog tussen Engeland en Frankrijk namen de Britten het toenmalige Franse Malta in en maakte Malta een marinebasis. In 1815 werd Malta een officiële Britse kolonie wat bijna twee eeuwen zo zou blijven. In deze tijd had Malta een reeks vlaggen met allemaal de Union Jack in de linkerbovenhoek. De eerste in deze reeks was de vlag van de Orde van Malta met de Union Jack in de linkerbovenhoek, daarna volgden er vier blauwe vlaggen met vier verschillende logos op de rechterhelft. Vanaf 1943 werd onofficieel de huidige vlag gehesen met een blauw vlak om het George Cross, pas in 1964 werd de huidige nationale Maltese vlag aangenomen.
Maltese vlag regels
Een Maltese vlag als eerbetoon aan Malta hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Maltese vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Maltese vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Malta online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier