Geschiedenis van de Schotse vlag
De vlag van Schotland, ook wel de vlag van Sint Andreas, is een blauwe vlag met een diagonaal wit kruis. De apostel Andreas is de beschermheilige van Schotland. Het gebruik van de vlag gaat terug naar vroege middeleeuwen, waar de picten de vlag zouden hebben gebruikt tegen de Angelen. De legende gaat ongeveer hetzelfde als de legende van Constantijn de grote, Sint Andreas verscheen aan de koning van de picten op de avond voor de grote slag en verzekerde hem dat hij ging winnen. Op de ochtend verscheen het Sint Andreaskruis aan de hemel en werden de Angelen verslagen.
De oudste bron stamt terug uit 1165, daar komt de vlag voor in een verwijzing naar de slag bij Athelstaneford. Het Andreaskruis staat in 1180 op een zegen van een van de belangrijkste steden van Schotland en de oudste vlag van Schotland met het Andreaskruis stamt uit 1503. In 1540 werd het kruis tegen een luchtblauwe achtergrond geplaats als verwijzing naar de legende uit de vroege middeleeuwen. Sinds die tijd is de blauwe vlag het symbool van Schotland. In 1606 werd de schotse vlag samen met de Engelse vlag samengevoegd tot de Union Flag. Tussen 1606 en 1707 werd volgens sommige bronnen door schotse schepen een aparte Union Flag gehesen, een waar het andreaskruis voor het Sint-Joris kruis van Engeland in is geplaatst en het midden van de vlag dus wit is. In 1707 werden Schotland en Engeland verenigd en werd de officiële vlag ook in Schotland gehesen. De vlag van Schotland werd sinds de 18e eeuw steeds minder populair maar door Nationalistische sentimenten werd de vlag in de 20e eeuw weer erg populair onder de schotse bevolking.
Schotse vlag regels
Een Schotse vlag als eerbetoon aan Schotland hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Schotse vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Schotse vlag kopen bij DVC
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Schotland online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier