Schotse vlag

Vanaf € 3,85 € 4,66 incl.btw

De vlag van Schotland is één van de oudste vlaggen ter wereld. De vlag is verkrijgbaar voor in de vlaggenmast, aan de gevel, op de boot of als tafelvlag. DVC heeft al meer dan 85 jaar ervaring in landenvlaggen: zo kunnen we je een Schotse vlag garanderen die wind-, water- en UV- bestendig is. Haal de blauw-witte Schotland vlag snel in huis: voor 12:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden!

Lees meer

2 stuks of meer: 5% staffelkorting
5 stuks of meer: 7% staffelkorting
10 stuks of meer: 10% staffelkorting

Schotse vlag: wat zijn de opties?

Je kunt de Schotse vlag gebruiken voor feestjes en evenementen, maar hij wordt vooral gebruikt om mensen te verwelkomen. Wij bieden de vlag Schotland in de volgende uitvoeringen aan:

 • Tafelvlag: perfect voor aankleding binnenshuis
 • Bootvlag: om de Schotse trots ook op het water te tonen
 • Gevelvlag: om gasten te verwelkomen
 • Mastvlag: heel geschikt als aankleding voor evenementen

DVC gebruikt Spun-Poly voor de boot-, gevel- en mastvlaggen. Deze stof is erg geschikt voor buiten. De tafelvlag wordt gemaakt van Acetaat: een stevige stof die zorgt dat het vlaggetje mooi recht blijft.

De Schotland vlag voor in de mast is afgewerkt met een kopband en clips. De vlaggen voor aan de gevel en op de boot zijn afgewerkt met kopband, een lusje en koord. Zo hijs jij gemakkelijk de Schotland vlag!

Hoe onderhoud je een Schotse vlag?

Om optimaal gebruik te maken van de Schotse vlag is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Geen probleem, want met het volgende stappenplan kun jij zo lang mogelijk van de Schotland vlag genieten!

 • Was de Schotse vlag als hij vies is. Dit kun je doen met een mild wasmiddel. Pas op: was nooit hoger dan 40 graden! Dan kan de vlag gaan krimpen.
 • Laat de vlag goed drogen. Dit kun je het beste doen op een droge plek met veel schaduw.
 • Berg de vlag goed op als je hem niet gebruikt. Bewaar hem op een droge en koele plek, uit de buurt van vochtigheid en direct zonlicht. Zo voorkom je dat de vlag gaat verkleuren.
 • Repareer de vlag op tijd. Het kan voorkomen dat je vlag na een aantal maanden gaat rafelen. Je kunt de levensduur verlengen door dit op tijd te naaien.

Zitten er alleen vouwen in de Schotland vlag? Deze kun je er makkelijk uithalen door op de laagste stand te strijken, met een theedoek tussen de vlag en het strijkijzer.

Schotland: de geschiedenis en betekenis achter de vlag

 • De vlag van Schotland gaat al een lange tijd mee: volgens een legende zou de vlag al sinds 832 worden gebruikt. De legende benoemt namelijk dat de Pictische koning Angus II de Schotten in een gevecht tegen de Angelen geleid heeft. 's Nachts verscheen Sint Andreas, die ter dood was gebracht aan een kruis. Andreas verzekerde Angus dat hij zou winnen. De volgende dag verscheen een wit andreaskruis in de lucht. De Angelen werden verslagen en sindsdien zou het Andreaskruis het symbool van de Schotten zijn. Hier komt ook de tweede naam van de vlag vandaan: de vlag van Sint Andreas.
 • Hoewel de legende de basis vormt voor de Schotland vlag, is er pas in 1165 bewijs gevonden. Het Andreaskruis is namelijk gevonden in een verwijzing naar de slag van Althelstaneford, waar ook het gevecht uit de legende plaatsvond. Rond 1180 stond het Andreaskruis op het zegel van St. Andrews en in 1385 verklaarde het Parlement van Schotland dat de Schotse soldaten het Andreaskruis als onderscheidingsteken moesten dragen. Het kruis is altijd het symbool gebleven.
 • De oudste vlag dateert uit 1503: een wit Andreaskruis op een rode achtergrond. Pas in 1540 werd de blauwe achtergrond vastgelegd. Sindsdien is het witte Andreaskruis op een blauwe achtergrond het symbool van Schotland.
Doeksoort
Tafelvlag: Acetaat, Vlaggen: Spun-Poly en Petflag-Spun
Productiemethode
Zeefdruk
Doordruk
Enkelzijdig gedrukt, 100% doordruk op de achterzijde
Onderhoud
Wasbaar op 40 graden met fijnwasmiddel
Afwerking
Tafelvlag: lusje koord; boot- en gevelvlaggen tot en met 100 x 150 cm met kopband, lusje koord; mastvlaggen vanaf 120 x 180 cm met kopband en clips
Levensduur
De gemiddelde levensduur van een vlag bij dagelijks en representatief gebruik is 3 à 4 maanden; de doeksoorten Spun-Poly en LongLife gaan 20% langer mee

Nog geen reviews, wees de eerste die een review schrijft

Schotse vlag kopen

De vlag van Schotland ligt bij ons op voorraad, net als alle andere landenvlaggen. Zo kunnen we snel leveren! De vlag kun je kopen via de website. Heb je vragen of advies nodig? We helpen je graag met de vlag van Schotland kopen, via de chat rechts onderaan of via 031 (0)519 228 228.

Veelgestelde vragen

Wat is de betekenis van de vlag van Schotland?

De Schotland vlag bestaat uit een wit kruis en een blauwe achtergrond. Het witte kruis is het kruis van Sint Andreas, dat in de nacht verscheen zodat Koning Angus het gevecht tegen de Angelen kon winnen. De blauwe achtergrond is gebaseerd op de blauwe lucht.

Welke vlag is van Schotland?

Je kunt de vlag van Schotland terug vinden in de Union Jack. De vlag met de blauwe achtergrond en het witte kruis is in deze vlag verwerkt.

Waarom wordt er gesproken van een Andreaskruis?

Andreas zou aan een schuinkruis zijn gekruisigd. Dit zou zijn eigen keuze zijn geweest. Hij wilde niet gekruisigd worden zoals zijn meester Jezus, die aan een ‘traditioneel’ kruis was gestorven. Daarom kwam het X-vormige kruis al snel symbool te staan voor de apostel. Tegenwoordig worden alle X-vormige kruisen een Andreaskruis genoemd, ook al is er geen verband met de apostel.