De geschiedenis van de Spaanse vlag
In 1759 constateerde de Spaanse koning dat de vlaggen in Europa in zijn ogen te veel op elkaar leken, vele Europese vlaggen bestonden voor een groot deel uit wit. De Spaanse koning constateerde dat dit onhandig was tijdens een oorlog, omdat het dan niet duidelijk was wie vriend en wie vijand was. Dit was vooral op het water een groot probleem. Als gevolg van deze constatering werd er een nieuwe marine vlag voor Spanje ontworpen. De nieuwe Spaanse marine vlag bestond uit de kleurencombinatie rood-geel-rood in drie banen waarvan de middelste het breedst was. Ook was op deze Spaanse vlag een wapen afgebeeld. Eerst werd de vlag als marinevlag gebruikt, later ook als nationale Spaanse vlag.
In 1931 werd de koning afgezet en ontstond er een Spaanse Republiek, zij wilden een eigen vlag. Deze nieuwe vlag van Spanje werd een horizontale driekleur, drie horizontale gelijke banen met de kleuren rood-geel-indigo. Ook deze Spaanse vlag had een wapen, namelijk het nieuwe republikeinse wapen. Tijdens de burgeroorlog van 1936 tot 1939 vocht de regering onder de rood-geel-indigo vlag tegen de opstandelingen onder de rood-geel-rood vlag. De opstandelingen wonnen deze burgeroorlog, daarmee bleef dus ook de rood-geel-rood samenstelling van de Spaanse vlag. Het schild op de vlag van Spanje is vanaf 1938 tot 1981 vier keer veranderd. Op 19 december 1981 werd de huidige nationale Spaanse vlag officieel aangenomen, op deze Spaanse vlag werd opnieuw het republikeinse schild geplaatst. In de wet van 1981 waarin de huidige Spaanse vlag werd aangenomen wordt voorgeschreven dat overheidsgebouwen zowel de nationale Spaanse vlag als de regionale vlag moeten hijsen.
Spaanse vlag regels
Een Spaanse vlag als eerbetoon aan Spanje hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Spaanse vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Spaanse vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Spanje online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier