De geschiedenis van de vlag van het Verenigd Koninkrijk
De huidige vlag van het Verenigd Koninkrijk heeft een ontwerp samengesteld uit drie vlaggen. Het ontwerp van de vlag van het Verenigd Koninkrijk wordt omschreven als een symmetrisch recht rood kruis met witte randen op een blauw veld met daaronder een asymmetrisch schuin rood kruis met witte randen. In 1603 werd de koning van Schotland ook koning van Engeland en moest er een nieuwe vlag komen. Er werd gekozen voor de optie om de Engelse vlag, een wit vlak met een rood kruis, op de schotse vlag, een blauw vlak met een schuin wit kruis, te plakken. Dit is de originele Union Jack. Toen in 1801 Ierland ook onder het Britse koningshuis kwam te vallen, werd de vlag van Ierland, een wit vlak met een schuin rood kruis, samengevoegd met de originele Union Jack. Uit deze samenvoeging ontstond de vlag van het Verenigd Koninkrijk zoals wij deze nu kennen.
Engeland heeft veel koloniën gehad, in de tijd dat deze koloniën bij het Verenigd Koninkrijk hoorden hebben zij hieraan hun vlaggen aangepast. De koloniën hebben destijds in hun landvlag de vlag van het Verenigd Koninkrijk opgenomen, deze werd vaak geplaatst in de linkerbovenhoek. Vanaf het midden van de 20e eeuw werden vele koloniën zelfstandig, toch hebben velen nog lange tijd de Union Jack op hun vlag gehad. De vlag van het Verenigd Koninkrijk heeft in de geschiedenis dus grote invloed gehad op het design van vele andere nationale vlaggen. De Union Jack blijft het onofficiële symbool voor alle landen die het Britse koningshuis als symbolisch staatshoofd zien, oftewel The Commonwealth.
Verenigd Koninkrijk vlag regels
Een vlag van het Verenigd Koninkrijk als eerbetoon aan het Verenigd Koninkrijk hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de vlag van het Verenigd Koninkrijk gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Verenigd Koninkrijk vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van het Verenigd Koninkrijk online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier