Alles over de Nederlandse vlag

Alles over de Nederlandse vlag

Op verscheidene feestdagen zie je ze overal aan de horizon wapperen; de Nederlandse vlag. Stralend Rood-wit-blauw met af en toe een oranje wimpel. DVC verkoopt deze vlag natuurlijk al jaren en legt graag de gebruiken en herkomst aan je uit!

Rood Wit Blauw

Eenheid en onafhankelijkheid; dat is waar onze Nederlandse driekleur van oudsher voor staat. Zowel op land als op zee wordt onze driekleur met trots gehesen. Al is er een miniem verschil: De ‘originele’ Nederlandse vlag is gemaakt uit een baan helder vermiljoen, een baan helder wit en een baan kobaltblauw. Voor de watersport wordt het kobaltblauw in de Nederlandse vlag echter vervangen door marineblauw.

Ook het rood is niet altijd rood geweest. In een ver verleden kleurde het rood nog oranje. Dit was in de tijd van Willem van Oranje. Aan het einde van de tachtigjarige oorlog werd het oranje vervangen door rood. Er zijn meerdere theorieën waarom dit precies gebeurd is. Een van de verklaringen zou zijn dat de oranje verf vroeger in verloop van tijd zou verkleuren naar rood. Een andere theorie is een meer politieke verklaring. Na de tachtigjarige oorlog wilde men niet meer herinnerd worden aan het oranje van de oranje prinsenvlag en werd deze variant verboden. Men verving het oranje in rood. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina een kort Koninklijk besluit. Vanaf die datum is de Nederlandse vlag officieel in de hedendaagse kleuren.

De oranje wimpel die je op bepaalde dagen ziet wapperen aan de hemel blijkt wel een souvenir te zijn van deze geschiedenis. Het uithangen van een wimpel is een typisch Nederlands gebruik. Voornamelijk op de verjaardagen van de leden van de Koninkrijke familie wordt de wimpel aan de vlag geknoopt.

Vlagprotocol van de vlag

In Nederland is er geen wettelijk beleid als het gaat om de vlag uithangen. Dat wil zeggen dat je niet zomaar een boete kan krijgen voor het fout uithangen van de vlag. Wel is er een protocol voor overheidsgebouwen en wordt er gevraagd de Nederlandse vlag te respecteren. Het is not done om de vlag op de grond te hangen en na zonsondergang dient men de vlag binnen te halen of te verlichten. Ben je benieuwd naar het beleid voor overheidsgebouwen? Bekijk dan ons vlagprotocol.

Hang de Nederlandse vlag uit!
Hang de Nederlandse vlag uit!

De Nederlandse vlag bestellen

De Nederlandse vlag is in verschillende maten te bestellen; van tafelvlag van 10 bij 15 cm tot een mastvlag van 450 x 675. Echter wordt de verhouding altijd gerespecteerd, deze is 2:3 en de drie banen zijn altijd even hoog. De vlaggen van DVC worden lokaal geproduceerd in Dokkum, hierdoor kunnen wij een zeer hoge kwaliteit bieden. De Nederlandse vlag is uit voorraad leverbaar; dit betekent een zeer snelle levertijd. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via +31(0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.