De dag van Europa

De dag van Europa

Het is vandaag Europadag! Ook wel de Dag van Europa genoemd. Maar waarom hebben we een dag van Europa?

We vieren het ontstaan van Europa. In 1985 werd dit voor het eerst gedaan. Er werd stil gestaan bij het feit dat op diezelfde datum, in 1950, de Franse minister Robert Schuman verklaarde dat hij voor een organisatie pleitte om Franse en Duitse productie van kolen en staal onder gemeenschappelijk beheer te plaatsen. Zo ontstond de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Steeds meer landen werden hierbij betrokken en zo ontstond uit deze samenwerking, een halve eeuw later, de huidige Europese Unie.

Omdat op 9 mei 1950 met de Schumanverklaring het eerste doorslaggevende initiatief is genomen voor de naoorlogse Europese Samenwerking en eenheid is tijdens de top van Milaan in 1985 besloten om jaarlijks 9 mei uit te roepen tot Europadag.

Europadag voor Oekraïne

In 2022 wordt de Dag van Europa opgedragen aan de Oekraïense bevolking. Alle 27 permanente vertegenwoordigers bij de EU staan volgens de Europese Raad solidair met hen.

Ook wordt er in Brussel traditiegetrouw een open dag gehouden bij verschillende instellingen, en kun je meedoen aan diverse activiteiten. Speel bijvoorbeeld het IngenEUs spel, neem deel aan een virtuele rondleiding of luister het geluid van Europa.

De vlag van de EU

De Europese vlag staat symbool voor de Europese Unie, en voor de identiteit en de eenheid van Europa. De vlag bestaat uit een blauwe achtergrond met daarop 12 gouden sterren, in de vorm van een cirkel. In 1955 heeft de Raad van Europa gekozen om deze vlag te gebruiken en in 1983 heeft het Europees Parlement besloten dat deze vlag de Europese vlag zou worden.

Wil je de vlag van de EU bestellen? Koop hem eenvoudig via de website van DVC en krijg gegarandeerd de beste kwaliteit Europese Unie vlag!