De geschiedenis van de Flevolandse vlag

De geschiedenis van de Flevolandse vlag

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de geschiedenis van de vlag van de jongste provincie: Flevoland.

Flevoland

Flevoland ligt precies in het midden van Nederland en is de jongste en tevens ook de kleinste provincie van Nederland. De provincie bestaat uit twee polders die beide zijn ontstaan door de drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee. De Flevopolder is met bruggen, een spoortunnel en een dijk verbonden met het vasteland. Flevoland ligt ongeveer 5 meter onder de zeespiegel.

Het ontwerp

De vlag van Flevoland bestaat uit twee brede horizontale banen in de kleuren blauw en groen, met in het midden een smalle gele golvende baan. Links bovenin staat een witte lelie.

De gele baan golft alleen aan de linkerzijde: dit staat symbool voor de golvende korenvelden, het bloeiende koolzaad en de akkerbouw. Het groen staat voor het vlakke weidelandschap en het blauw staat voor het water. De lelie komt uit het familiewapen van Cornelis Lely: de grondlegger van de Zuiderzeewerken, die uiteindelijk hebben geleid tot de creatie van Flevoland.

De geschiedenis van de vlag van Flevoland

De vlag werd op 15 februari 1989 formeel vastgesteld als provinciale vlag. Erg veel geschiedenis heeft de vlag niet. Maar dat is ook niet gek, aangezien de vlag bijna net zo lang bestaat als de hele provincie zelf. De vlag is ontworpen door het Amsterdamse bureau BRS en werd voor het eerst gehesen op 9 januari 1986. De vlag lijkt overigens ook niet op het wapen van Flevoland, wat bij andere provincies soms nog wel het geval is.

De vlag van Flevoland kopen?

De Flevolander vlag koop je eenvoudig via de webshop. Heb je vragen over de (geschiedenis van de) vlag van Flevoland, of advies nodig? We denken graag met je mee. Je kunt contact met ons per mail, chat, het contactformulier of telefonisch.