De geschiedenis van de vlag van Limburg

De geschiedenis van de vlag van Limburg

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de geschiedenis van de provincie het meest zuid gelegen: Limburg.

Limburg

Limburg bestaat nog niet lang: pas in 1867 kreeg het een provinciale status. Dat betekent dat het op Flevoland na, de jongste provincie van Nederland is! De meeste mensen wonen in Zuid-Limburg: deze regio telt meer inwoners dan Noord- en Midden-Limburg samen. Veel geschiedenis kent de vlag van Limburg niet.

Het ontwerp

De vlag bestaat uit een achtergrond van wit-blauw-rood, waarbij de blauwe lijn smaller is dan de witte en rode. De kleuren komen van het provinciewapen. Daarboven is een gekroonde rode leeuw met een dubbele staart geplaatst. In het wapen zijn vier vorstendommen opgenomen. het Land van Valkenburg, het Graafschap Gulik, het Graafschap Horn en het Hertogdom Gelre. Het rood in de vlag komt van het Valkenburgse, Hornse en Limburgse wapen; het blauw van het Gelderse wapen; het goud van het Hornse, Gelderse en Gulickse wapen.

De geschiedenis van de Limburgse vlag

In de 19e eeuw mochten alle provincies alleen met de Nederlandse vlag vlaggen. Echter werd er in het Hertogdom Limburg een rood-witte vlag gebruikt: de kleuren van het wapen van het hertogdom, omdat Limburg lid werd van de Duitse Bond. In 1885 heeft Limburg de rood-witte vlag aangevraagd als provincievlag, maar dat werd afgewezen omdat deze vlag verboden was. Ondanks dat werd deze rood-witte vlag nog tot de Tweede Wereldoorlog als Limburgse vlag gebruikt.

De huidige vlag is vastgesteld op 28 juli 1953. De vlag is gebaseerd op een ontwerp van Louis Maris, een architect uit de 20e eeuw. Dit was de periode dat alle Nederlandse provincies, elk een eigen vlag moesten vaststellen.

De vlag van Limburg kopen?

De Limburgse vlag kun je huren of kopen. Je bestelt hem eenvoudig via de website! Heb je vragen over de geschiedenis van de vlag van Limburg, de bezorg- of betaalmogelijkheden? Of wil je iets anders weten? Neem dan contact met ons op! We denken graag met je mee. Je kunt ons bereiken per chat (rechts onder), mail, telefonisch of het contactformulier.