De geschiedenis van de vlag van Overijssel

De geschiedenis van de vlag van Overijssel

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de geschiedenis van de provincie die bekend staat om haar meren, polders, beken én historische steden: Overijssel.

Overijssel

Overijssel ligt in het oosten van Nederland en wordt omringd door maar liefst vier provincies. De rivier de IJssel vormt in het zuidwesten grotendeels de grens met Gelderland. Ondanks dat Zwolle de hoofdstad is, heeft Enschede de meeste bewoners. Overijssel bestaat uit drie landstreken: Land van Vollenhove, Salland en Twente.

Het ontwerp

De vlag van Overijssel bestaat uit vijf horizontale banen en drie kleuren. De buitenste banen zijn rood, volgend geel en de middelste baan is blauw en golvend. De gele en rode strepen zouden de historische band met het gewest Holland uitbeelden. Rood en geel zijn namelijk de kleuren van het wapen van Holland en zijn ook beide te zien in de vlaggen van Noord- en Zuid-Holland. De golvende blauwe baan symboliseert de IJssel.

De geschiedenis van de vlag van Overijssel

De vlag zoals hij nu is aangenomen in 1948, is de enige vlag die Overijssel ooit gehad heeft. Bij het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina werd de provincie vertegenwoordigd door een rood-geel-blauwe driekleur met geel in plaats van wit, maar deze vlag had geen officiële status.

Het wapen van Overijssel

De kleuren van de vlag komen overeen met het wapen van Overijssel. Het ontstaan hiervan is terug te voeren tot de periode waarin keizer Karel V het zeggenschap over het toenmalige gebied van Overijssel kreeg, in 1528. Hij was toen ook al graaf van Holland. Het wapen is het vroegst als afbeelding te zien op een zegelstempel van de Hollandse rekenkamer: een schild met de Hollandse Leeuw met een blauwe dwarsbalk, die later golvend werd.

De vlag van Overijssel kopen?

De vlag van Overijssel koop je eenvoudig via de webshop. Heb je vragen over de (geschiedenis van de) vlag van Overijssel, of advies nodig? Neem contact met ons op! Je kunt dit doen per mail, chat, het contactformulier of telefonisch.