Storm op komst: hoe voorkom je een kapotgewaaide vlag?

Storm op komst: hoe voorkom je een kapotgewaaide vlag?

In Nederland staat er dankzij onze uitgestrekte kustlijn eigenlijk altijd wel een briesje. Jaarlijks hebben we ook meerdere keren last van sterke wind of er is zelfs sprake van storm. Dit heeft directe invloed op de levensduur van vlaggen en doeken en dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen! In deze blog geven we een aantal tips om schade aan je vlag en je vlaggenmast door storm te verkleinen.

Houd de weersverwachting in de gaten

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch is het goed om hier even bij stil te staan. Is er een storm in aantocht? Wacht dan niet te lang met het neerhalen van de vlag. Want ook hiervoor geldt: voorkomen is beter dan genezen. Neem bij twijfel dus het zekere voor het onzekere.

Tot welke windkracht kan de vlag blijven ?

Het liefst zien we de vlag iedere dag wapperen in de wind. Alles onder windkracht 6 is in principe geen probleem. Dit hangt wel af van de grootte en de materiaalkeuze van het vlaggendoek. De exacte locatie is van belang. De wind in open gebied en aan de kust is vaak sterker dan landinwaarts. Wij raden aan om bij sterke wind een kleinere vlag te hijsen.

Download de KNMI weer app                             

Het KNMI houdt dagelijks de weersverwachting bij en geeft waarschuwingen af wanneer er extreem weer op komst is. Dankzij de app is het mogelijk om pushmeldingen te ontvangen voor momenten met slecht weer op komst. In de app kun je zelf je meldingsvoorkeuren instellen. Bijvoorbeeld als je voor een specifieke locatie of bij de verschillende weerniveaus (code geel, oranje en rood) meldingen wilt ontvangen. Erg handig voor wie niet dagelijks naar de weersvoorspellingen kijkt.

Klik hier om de app te downloaden voor Android

Klik hier om de app te downloaden voor iOS

Haal de mast neer bij windkracht 10 en hoger

Vanaf windkracht 10 en hoger raden wij aan om ook de vlaggenmast neer te halen. Het lijkt misschien veel gedoe, maar het is een slimme manier om kosten te besparen en stormschade te voorkomen. Eerder schreven we dit artikel al over onderhoud van de vlaggenmast. Wil jij jaren genieten van jouw vlaggenmast? Neem dan echt de moeite om deze tips op te volgen!

Zorg altijd voor een voorraad aan vlaggen

Je wilt toch niets aan het toeval overlaten? Het is handig om altijd een voorraad vlaggen op de plank te hebben. Zo vervang je eenvoudig de vlag wanneer deze versleten is en daardoor staat jouw woning of bedrijfspand er altijd tiptop bij. Een vlag die de hele dag buiten hangt krijgt veel te verduren. Denk aan verschillende typen weersinvloeden en het verschil in kwaliteit van type doek dat gebruikt is. Zelfs al houd je de weersvoorspelling nog zo goed in de gaten en ben je altijd op tijd met het strijken van de vlag. Dan nog geldt: af en toe moet de vlag gewoon vervangen worden voor een nieuw exemplaar. Op deze pagina lees je meer over de levensduur van vlaggen en doek.

Contact

Als je de tips uit dit artikel volgt, dan profiteer je maximaal van de levensduur van jouw vlaggen! Heb je nog vragen of heb je hulp nodig? Dan staat ons webteam voor je klaar. Zij kunnen je informeren over het maken van de juiste materiaalkeuze. Via onze klantenservice neem je gemakkelijk contact op met onze specialisten.