Eindeloos vlagplezier: 6 tips voor het onderhouden van je vlaggenmast

Eindeloos vlagplezier: 6 tips voor het onderhouden van je vlaggenmast

Als masteigenaar wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je vlaggenmast. En als jij jouw mast goed onderhoudt, heb je gegarandeerd langer vlagplezier! Wij geven je 6 tips om de levensduur te verlengen door het onderhouden van de vlaggenmast.

#1 Polyester versus aluminium

Als je een mast bij DVC koopt, kun je kiezen uit een vlaggenmast polyester of vlaggenmast aluminium. Een polyester mast is de vriendelijkste optie in aanschaf. Een aluminium mast is doorgaans iets kostbaarder, maar ook minder onderhoudsgevoelig dan een polyester mast. Daar staat tegenover dat als je een polyester mast goed onderhoudt, je er ook lange tijd plezier van hebt! Het is goed om je te realiseren dat de locatie waar jij je mast plaatst van groot belang is. Op locaties waar een zilte zeelucht waait, kan het namelijk juist verstandig zijn om een polyester mast te plaatsen. Aluminium masten slijten hier sneller dan polyester materiaal. Twijfel je over wat de beste keuze voor jou is? Neem dan contact op met ons webteam, we adviseren je graag.

#2 Zorg dat de mast op de juiste wijze geplaatst is

Een goed geplaatste, kaarsrechte mast gaat langer mee dan een mast die wankel staat. Ben jij van plan een nieuwe mast te kopen? Voor masten die op een vaste plek staan adviseren wij een kantelanker. Dit is een stevige constructie, gestort in beton, waardoor jouw mast sterk en goed ingegraven staat. Een kantelanker is handig, je hoeft de mast niet uit de houder te tillen als je de mast wil neerhalen. Voor het beste resultaat laat je de mast plaatsen door een professional. Ons ervaren plaatsingsteam staat voor je klaar om deze zorg uit handen te nemen. Zij bepalen samen met jou de meest geschikte locatie voor de mast en zorgen dat de mast kaarsrecht en stevig in de grond komt te staan. Tevens zorgen ze dat het kantelanker in de juiste richting wordt geplaatst, waarmee jouw mast voldoende ruimte krijgt bij het kantelen. Ben je meer een doe-het-zelver? Met onze plaatsingshandleiding kan je de mast ook zelf plaatsen.

Laat je mast plaatsen door professionals voor het beste resultaat!
Laat je mast plaatsen door professionals voor het beste resultaat!

#3 Jaarlijks onderhouden van je vlaggenmast

Voor een lange levensduur van de mast is het verstandig de vlaggenmast minimaal één keer per jaar te reinigen met een mild schoonmaakmiddel. Haal de mast voorzichtig neer, sop ‘m lekker in met een mild wasmiddel en spoel de mast daarna af met water. Zo verwijder je groene aanslag en vogelpoep op de mast, waardoor de toplaag mooi blijft. Een stralend resultaat!

#4 Vervang onderdelen op tijd

Onderdelen van een vlaggenmast kunnen sneller slijten dan de mast zelf door verschillende weersinvloeden. Een gekleurde mastknop wordt langzaam dof door de Uv-straling van de zon en het koord slijt door gebruik. Ook de extra accessoires zoals ringen en gewichten kunnen slijten door gebruik. Door onderdelen tijdig te vervangen voorkom je schade door versleten onderdelen.

#5 Houd de weersvoorspellingen in de gaten

Voorspellen ze windkracht 6 of hoger? Haal de vlag of wimpel uit de mast! Door harde wind kan niet alleen de vlag kapot waaien, maar het kan er ook voor zorgen dat de mast instabiel wordt. Of in het ergste geval zelfs breekt! Bij windkracht 10 of hoger doe je er goed aan om de mast helemaal neer te halen. Ook bij de voorspelling van vorst of sneeuwval is het verstandig de vlag uit de mast te halen. De vlag wordt zwaarder, waardoor de mast kan breken. Dat zou zonde zijn!

#6 Laat je mast eens in de zoveel tijd checken door een professional

Wil je de levensduur van je mast écht verlengen? Laat dan je mast checken door ons onderhoudsteam! Met een masten check-up komt één van onze professionals bij jou langs op locatie. De mast wordt gereinigd en het koord vervangen. Daarnaast wordt er gekeken naar de status van de onderdelen van de mast en advies gegeven of bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. Zeker een aanrader als jij jouw mast mooi wilt houden!

Samen gaan we voor het langste vlagplezier met een mast van DVC! Heb je vragen over het onderhouden van je vlaggenmast of wil je meer weten? Neem dan contact op met onze specialisten via +31 (0)519 228 252, onze chat of het contactformulier.