Geschiedenis van de Engelse vlag
De vlag van Engeland, niet te verwarren met de vlag van het Verenigd Koninkrijk waar Engeland ook onder valt, is een witte vlag met een rood kruis erop. Dit is ook de vlag van Sint-Joris en wordt in het Engels vaak Sint-George’s Cross genoemd. De vlag wordt vaak in verband gebracht met de kruistochten, dat komt omdat Sint-Joris als ridder een populair symbool was in de tijd van de kruistochten. De vlag was vooral populair bij de verschillende ridderorden, die bijna allemaal hun eigen vlag baseerden op deze vlag.
De vlag wordt al sinds de 10e eeuw gebruikt door de Italiaanse stad Genua en volgens de legendes heeft Richard Leeuwenhart die vlag meegenomen ten tijde van zijn kruistochten. Er zijn echter weinig bronnen te vinden die dit bewijzen. Het is zeker dat Edward de Eerste van Engeland de vlag gebruikte in 1277 of zelfs in 1265 tijdens de slag van Evesham. Eerst was Sint-Joris nog niet zo populair in England, Sint Edward en Sint Edmund waren veel populairder. Rond de tijd van de Engelse reformatie kreeg de vlag van Sint-Joris steeds meer aanzien. De vlag werd voor het eerst in 1545 nationaal als maritieme vlag gebruikt. In 1606 werd de vlag van Sint-Joris samengevoegd met de vlag van Schotland om de eerste Union Flag te vormen, in de eerste tijd daarna werden de vlaggen door elkaar gebruikt en pas in de 19e eeuw werd de distinctie hard gemaakt. De vlag van Engeland wordt direct en indirect gebruikt in veel andere vlaggen, indirect doordat het onderdeel is van de Union Flag en direct in bijvoorbeeld de vlag van Londen, die alleen een zwaard in de linkerbovenhoek heeft. Ook de maritieme vlag van het Verenigd Koninkrijk heeft een Sint-Joris kruis, deze heeft ook de Union Flag in de linkerbovenhoek.
Engelse vlag regels
Een Engelse vlag als eerbetoon aan Engeland hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Engelse vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Engelse vlag kopen bij DVC
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Engeland online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier