Geschiedenis van de Georgische vlag
De vlag van Georgië heeft een witte achtergrond met een rood kruis waardoor er vier witte delen ontstaan. In elk van deze vier witte delen staat in het midden weer een kruisje. Een variant van deze vorm heet het Jeruzalem kruis die gebruikt wordt in het christendom.
De eerste Georgische vlag kwam in de tijd van de vroege middeleeuwen toen het vorstendom van Iberia de vlag hees op het gebied wat nu Georgië is. De Vlag van dat vorstendom was wit met een rood kruis, hetzelfde kruis als Engeland alleen dan in een donkerdere tint rood. Tegelijkertijd had het koninkrijk van Abkazia een vlag met op de linkerhelft de huidige vlag van Georgië en op de rechterhelft een wit vlak met vier diagonale groene strepen. Ten tijde van het koninkrijk van Georgië is eerst de vlag met de witte achtergrond met het rode kruis gebruikt en later in de 13e eeuw werd een Jeruzalem kruis gebuikt. Na de val van het koninkrijk was er geen centrale vlag meer tot het koninkrijk van Kartli-Kakheti, die een zwarte vlag met een wit kruis voerde. In 1801 werd het koninkrijk van Kartli-Kakheti overgenomen door het Russische rijk en pas in 1918 kreeg Georgië weer een eigen vlag. De democratische republiek Georgië had een donkerrode vlag met in de linkerbovenhoek twee kleine banen in het zwart en wit. Deze vlag was maar drie jaar in gebruik, want in 1921 werd de democratische republiek opgenomen in Georgische Socialistische Sovjet-Republiek en maakte deel uit van de Sovjet-Unie. Door de invloed van het communisme van de Sovjet-Unie waren er van 1921 tot 1990 verschillende rode vlaggen. In 1991 werd de donkerrode vlag in ere herstelt. In 2004 werd teruggegrepen op een nog oudere vlag uit de tijd van de middeleeuwen en dat is nog steeds de nationale vlag van Georgië.
Georgische vlag regels
Een Georgische vlag als eerbetoon aan Georgië hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Georgische vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Georgische vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Georgië online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier