De geschiedenis van de Letse vlag
De huidige Letse vlag heeft een kastanjebruine achtergrond met hierin een horizontale witte baan in het midden. Laat in de dertiende eeuw wordt voor het eerst een rood-wit-rode vlag gehesen in het gebied wat wij nu kennen als Letland. Volgens de legende zou er een witte doek gewikkeld zijn om een stervende leider met heftige bloedingen, het witte doek werd doordrongen met bloed en kleurde deels rood. Bij de volgende veldslag werd dit doek gehesen als strijdvlag, deze veldslag werd gewonnen. Na deze overwinning werd de rode vlag met hierin een witte streep gehesen als nationale vlag.
Na de Eerste Wereldoorlog zou Letland een deelrepubliek van Rusland worden, echter moest de tsaar van Rusland in februari 1917 aftreden en werd Letland een zelfstandige republiek. Vanwege de bovengenoemde mythe werd er gekozen voor een rood-wit-rode vlag als nationale Letse vlag. De Letse vlag leek met dit ontwerp echter veel op de Oostenrijkse vlag, om deze reden werd de rode kleur op de Letse vlag donkerder en de witte baan smaller. De rode kleur werd dus vervangen door kastanjebruin. Tijdens het bezet in de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie en korte tijd door Duitsland werd de Letse vlag verboden. Na de Tweede Wereldoorlog werd Letland een deelrepubliek van Rusland en kregen ze een rode vlag met een hamer en een sikkel in het geel, hierboven stond in gouden letters de afkorting van het land. Op 27 februari 1990 werd Letland weer een onafhankelijke Republiek en werd de kastanjebruine vlag met witte baan in ere hersteld. Tot op de dag van vandaag is het openbaar tonen van de vlag uit de tijd van de Sovjet-Unie verboden.
Letse vlag regels
Een Letse vlag als eerbetoon aan Letland hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de Letse vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Wil je meerdere wereldvlaggen naast elkaar hangen? Gebruik landenvlaggen van dezelfde afmeting of hang ze op gelijke hoogte. De belangrijkste landenvlag - in Nederland de Nederlandse vlag - krijgt altijd een ereplaats. Met behulp van de eerste letter van de Franse namen van de betrokken landen kun je de rangorde bepalen. Lees meer over de vlagregels.
Waarom een Letse vlag kopen bij DVC?
- Je bent verzekerd van de beste kwaliteit met de langste levensduur.
- Alle wereldvlaggen liggen bij DVC op voorraad. Hierdoor kunnen wij binnen twee werkdagen leveren.
Koop de vlag van Letland online via de webshop van DVC. Heb je vragen of advies nodig dan helpen wij jou graag via 031 (0)519 228 228, onze chat of het contactformulier