De geschiedenis van de vlag van Drenthe

De geschiedenis van de vlag van Drenthe

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de laatste provincie van het rijtje: de geschiedenis van de vlag van Drenthe.

Drenthe

Drenthe staat vooral bekend om de hunebedden. Assen is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de provincie. Met veel geschiedenis, bezienswaardigheden, nationale parken en evenementen was Drenthe de eerste provincie met een officiële vlag.

Het ontwerp

De vlag van Drenthe bestaat uit drie kleuren: wit, zwart en rood. Wit en rood zijn de traditionele Saksische kleuren. Ook zijn het de kleuren van het aartsbisdom Utrecht: toen Drenthe nog deel was van het Oversticht, werd er vanuit Utrecht bestuurd.

Verder zijn er op de vlag zes sterren en een kasteel te zien. De zes sterren zouden wijzen naar de zes rechtsgebieden van Drenthe: Zuidenveld, Oostermoer, Noordenveld, Rolde, Beilen en Dieverderdingspel. Ook symboliseert het de Ster van Betlehem: Maria wordt namelijk afgebeeld op het wapen van Drenthe.

Het kasteel verwijst naar het Kasteel van Coevorden. Vanuit dit kasteel werd de wet gehandhaafd door de burggraven van Coevorden, namens de bisschop van Utrecht. Waarom het kasteel zwart is, heeft geen bijzondere betekenis. Dit is een esthetische keuze geweest.

De geschiedenis van de Drentse vlag

De vlag zelf kent weinig geschiedenis. Hij is namelijk ontworpen door Gerlof Auke Bontekoe en werd op 19 februari 1947 vastgesteld als provincievlag.

De vlag van Drenthe kopen?

De Drentse vlag kun je huren of kopen. Je bestelt hem eenvoudig via de website! Heb je vragen over de geschiedenis van de vlag van Drenthe, de bezorg- of betaalmogelijkheden? Of wil je iets anders weten? Neem dan contact met ons op! We denken graag met je mee. Je kunt ons bereiken per chat (rechts onder), mail, telefonisch of het contactformulier.