De geschiedenis van de Zeeuwse vlag

De geschiedenis van de Zeeuwse vlag

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de geschiedenis van de vlag van de Zeeuwen: Zeeland.

Zeeland

Zeeland telt ruim 380.000 inwoners. Middelburg is de grootste stad in de provincie, gevolgd door havenstad Vlissingen en centraal gelegen Goes. Bijzonder aan de provincie is dat het land echt ín zee ligt, in plaats van dat de kustlijn recht is.

Het ontwerp

De vlag van de provincie Zeeland is een blauwe vlag, waarover drie golvende banen zijn geplaatst. In het midden is het gekroonde wapen van Zeeland te zien.

De geschiedenis van de Zeeuwse vlag

Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot vijftien jaar erna gingen de provincies eigen vlaggen aannemen. Zeeland had al wel een wapen, maar wist niet of hun nieuwe vlag meer op de Nederlandse vlag of op het wapen moest gaan lijken. Het laatste was het geval, met het wapen direct op de vlag geplaatst. De Gedeputeerde Staten kozen voor een ontwerp met aanvankelijk drie blauwe en drie witte banen, maar Statenlid Schorer stelde voor dat een zevenbanige vlag zou zorgen voor meer evenwicht en dat de donkere randen aan de onder- en bovenkant, meer zouden opvallen.

De geschiedenis van het wapen van Zeeland

Hoe Zeeland aan hun wapen komt is niet bekend, alleen dat het ontwerp al sinds 1440 wordt gebruikt. Waar de ene theorie zegt dat het blauwe de golven moet voorstellen en het constante gevecht tegen het water, zegt een andere theorie dat het bedoeld wordt als strijd tegen de Spanjaarden.

De Zeeuwse vlag op grote hoogte: Lodewijk van den Berg nam hem in 1985 mee de ruimte in!

Zeeland in Amerika

De vlag van Zeeland met blauwe en witte golvende strepen is als basis gebruikt voor de vlag van de City of Lewes: een stad in de staat Delaware. Deze vlag heeft ook een blauwe achtergrond met drie witte golven, en een wapen in het midden. De vlag bevat een jaartal en tekst.

De vlag van Zeeland kopen?

De Zeeuwse vlag koop je eenvoudig via de webshop. Heb je vragen over de (geschiedenis van de) Zeeuwse vlag, of advies nodig? We denken graag met je mee. Je kunt contact met ons per mail, chat, het contactformulier of telefonisch.