Kleurrijke vlaggen: het regenboogassortiment van DVC

Kleurrijke vlaggen: het regenboogassortiment van DVC

Je ziet ze regelmatig op onze website voorbijkomen en de straten worden er mee gekleurd: de regenboogvlag. Maar waar komt dit kleurrijke symbool eigenlijk vandaan? Wij vertellen je graag een aantal weetjes over de regenboogvlaggen en het complete assortiment van DVC.

Wanneer is de regenboogvlag ontstaan?

De regenboogvlag kent een lange en roerige geschiedenis. Een dusdanige vlag met regenboog kleuren heeft in het verleden gediend als protestvlag, maar ook als symbool voor vrijheid. Eind jaren ‘70 werd door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker een regenboogvlag ontworpen voor de Gay Pride, deze vlag had 8 banen. Om technische redenen is het definitieve ontwerp aangepast naar de huidige zesbanige variant. En sindsdien is het ontwerp van de Gay Pride regenboogvlag wereldwijd omarmd als symbool van gelijkheid en acceptatie voor de LHBTI+ gemeenschap.

Waar staan de kleuren voor in de regenboogvlag?

De kleuren in de regenboogvlag staan voor de diversiteit van de LHBTI+ gemeenschap. Het oorspronkelijke achtbanige ontwerp van Gilbert Bakker hadden een duidelijke betekenis, zo stond de roze baan voor seks, de rode baan voor leven, oranje voor geneeskracht, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turkooise voor magie, blauw voor sereenheid en violet voor karakter. In het zesbanige ontwerp zijn de roze en turkooise baan vervallen.

Van Gay Pride Regenboogvlag naar Progress vlag

In 2020 zie je in het straatbeeld naast de originele regenboogvlag ook andere kleurrijke pridevlaggen wapperen: de progressvlag. Dit ontwerp, gemaakt door Daniel Quasar, is een uitbreiding op de regenboogvlag en heeft naast de originele kleuren een driehoek met vijf extra kleuren. Hierin vind je de drie kleuren van het transgender gemeenschap (wit, lichtblauw en lichtroze) en de kleuren zwart en bruin voor de gekleurde LHBTI+ gemeenschap. Want juist deze groepering heeft sociale acceptatie nodig. DVC heeft de officiële licentie van ontwerper Daniel Quasar om deze vlag te mogen produceren.

De Progress Vlag van Daniel Quasar
De Progress Vlag van Daniel Quasar

Varianten op de regenboogvlaggen

Naast de gay pride Regenboogvlag en Progress vlag heeft DVC een compleet assortiment vlaggen voor de LHBTI+ gemeenschap. Wij zetten de betekenis van de vlaggen graag voor je op een rij.

A-sexual vlag

De A-sexual vlag staat voor aseksuele trots en is het symbool van de AVEN-gemeenschap (Asexual Visibility and Education Network). De vlag heeft en heeft vier banen: zwart voor aseksualiteit, grijs voor demiseksuelen, wit voor seksualiteit en paars voor de AVEN-gemeenschap.

Bisexual vlag

De Bisexual vlag is in het leven geroepen als symbool voor bisekualiteit. De vlag heeft drie banen: blauw voor de liefde voor mannen, roze voor de liefde voor vrouwen en lavendel voor de liefde voor beide seksen.

Lesbian Pride vlag

De Lesbian Pride vlag is in het leven geroepen als symbool voor acceptatie van de lesbische gemeenschap. Deze vlag is opgebouwd uit vijf horizontale banen in de kleuren oranje (Gender non-conformiteit), licht oranje (gemeenschap), wit (unieke relaties met vrouwlijkheid), paars (sereniteit en vrijheid) en donkerpaars (vrouwelijkheid).

Intsersekse vlag

De Intsersekse vlag is het symbool voor personen die geboren zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. De vlag is ontworpen zonder banen en zonder verwijzing naar de ‘gebruikelijke’ geslachtskleuren. De paarse cirkel staat symbool voor intersekse, een verwijzing naar he mercurius symbool.

Non-Binary vlag

De Non-Binary vlag is speciaal voor iedereen die zich identificeert als non-binair. Deze vlag heeft 4 banen: geel (Voor iedereen die zich buiten het binaire (m/v) geslachtsstelsel identificeert), wit (voor iedereen die zich in meerdere geslachten identificeert), paars (voor mensen die zich een mix tussen mannelijk en vrouwelijk identificeert) en zwart (iedereen die zich geen geslacht ‘voelt’).

Pan-Sexual vlag

De Pan-Sexual vlag is ontworpen voor iedereen die zich aangetrokken voelen tot andere mensen, ongeacht het geslacht. De roze baan staat voor de vrouw, de blauwe baan voor de man en de gele baan in het midden voor de genderqueer en/of transgender.

Transgender vlag

De Transgender vlag is het officiële symbool van de transgender gemeenschap. De lichtblauwe kleur staat voor het mannelijke geslacht, de lichtroze baan voor het vrouwelijke geslacht. De witte baan in het midden staat symbool voor iedereen die zich identificeert als ‘genderloos’ of in het proces van geslachtsverandering zit.

Regenboog wimpel

De regenboog wimpel en Progress wimpel schitteren sinds kort in het assortiment van DVC, je kunt de wimpel zelfstandig of samen met een vlag aan de mast hangen.

Het regenboogassortiment van DVC
Het regenboogassortiment van DVC

Waar kan je regenboogvlaggen bestellen?

Natuurlijk kan je het complete assortiment regenboogvlaggen bestellen via de webshop DVC.nl. Wij zijn preferred supplier van COC.nl – de belangenorganisatie voor de LHBTI+ gemeenschap. Wil je meer weten over dit assortiment? Neem gerust contact met ons via de chat of het contactformulier.