De oudste vlag ter wereld

De oudste vlag ter wereld

Vlaggen zijn al eeuwenlang belangrijke symbolen van nationale identiteit en trots. Ze vertegenwoordigen de geschiedenis, cultuur en waarden van een lang. Van alle vlaggen, is er één aantoonbaar de oudste. Lees snel meer over de oudste nog bestaande vlag ter wereld.

De vlag van Denemarken

De oudste vlag is de vlag van Denemarken, een Scandinavisch land met een rijke geschiedenis. De Deense vlag, ook wel de “Dannebrog” genoemd, is al sinds de middeleeuwen in gebruik. Volgens een Deense legende viel de vlag in 1219 uit de hemel tijdens een veldslag en sindsdien is het een symbool van geluk en bescherming voor het Deense volk.

Een eeuwenoud ontwerp

De Deense vlag heeft een simpel maar krachtig ontwerp. Het bestaat uit een rood veld met een wit Scandinavisch kruis. Dit witte kruis symboliseert het christendom. De vlag is door de eeuwen heen weinig veranderd.

Nationale trots

Voor de Denen is de Dannebrog een symbool van nationale trots en eenheid. De vlag wordt dan ook met trots gehesen wanneer de gelegenheid zich voordoet. Op nationale feestdagen, sportevenementen en bijna alle andere belangrijke gelegenheden. Het is een teken van verbondenheid tussen de Deense bevolking onder elkaar maar dient ook als herinnering aan de rijke geschiedenis en tradities van het land.

Cultureel erfgoed

Het behouden van de oudste vlag ter wereld is natuurlijk erg belangrijk voor Denemarken. Het is immers een tastbare link naar het verleden, eigenlijk een waardevol cultureel erfgoed.
Denen behandelen de vlag met zorg en respect. Regelmatig laten ze het controleren op slijtage en indien nodig wordt hij gerestaureerd door gespecialiseerde conservatoren.

Een wereldwijd symbool

Hoewel de Deense vlag de oudste vlag ter wereld is, heeft het ook internationale erkenning gekregen. Het ontwerp met het Scandinavisch kruis heeft namelijk veel invloed gehad op de vlaggen van andere landen, waaronder Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland. Dit laat zien dat de vlag nog steeds invloedrijk is en fungeert als inspiratie voor veel andere landen.

Lees meer over alle vlaggen met een Scandinavisch kruis →