Een vlaggenmast plaatsen met een kantelanker, hoe doe je dat?

Een vlaggenmast plaatsen met een kantelanker, hoe doe je dat?

Als je vaak fietst dan weet je het zeker: Nederland staat bekend om zijn harde wind. Daarom is het ontzettend belangrijk dat het plaatsen van een vlaggenmast goed en zorgvuldig gebeurt. Je wilt voorkomen dat de mast tijdens een harde windstoot omvalt en schade veroorzaakt. Je kunt je voorstellen wat voor chaos dit met zich meebrengt. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je een vlaggenmast met kantelanker plaatst. Zodat er geen beweging meer mogelijk is.

Een vlaggenmast met kantelanker

Begin met het in elkaar zetten van het kantelanker. Het kantelanker is de houder voor de vlaggenmast. Hiermee kun je na het plaatsen de vlaggenmast naar beneden halen om de vlag bovenin de mast te hangen. Ook handig om de vlaggenmast schoon te maken. Naast de kantelanker hebben we ook andere masthouders in het assortiment.

Zo plaats je zelf een vlaggenmast

 • Stap 1: Schroef op iedere draadstang een moer tot zeven centimeter onder het rechte uiteinde van de draadstang.
 • Stap 2: Plaats de grondplaat bovenop de moeren, houd de scharnierogen aan de bovenkant.
 • Stap 3: Schroef de grondplaat vast. Dat doe je met drie platte moeren tot drie centimeter van de grondplaat.
 • Stap 4: Graaf voor de fundering een gat. De diepte van het gat is afhankelijk van de mastlengte. Ons advies is om onderstaande afmetingen aan te houden. De grootte wordt altijd mede bepaald door de situatie en de ondergrond.Mastlengte                         Breedte                                            Diepte
  4 – 6 meter                        35 x 35 centimeter                         80 centimeter
  7 – 8 meter                        35 x 35 centimeter                         90 centimeter
  9 – 10 meter                      40 x 40 centimeter                        100 centimeter
  11 – 12 meter                     45 x 45 centimeter                         120 centimeter
 • Stap 5: Vul het gat met beton.
 • Stap 6: Druk de ankerpennen (van de grondanker) in het beton. Houd ongeveer drie centimeter ruimte tussen de onderkant van de grondplaat van het grondanker en het beton. Bepaal de kantelrichting van de vlaggenmast. Het is belangrijk dat je het scharnier van het grondanker zo plaatst, dat je de vlaggenmast goed kunt kantelen. Stel het grondanker waterpas en ondersteun het met een lat, zodat het niet in het beton wegzakt.
 • Stap 7: Zet de scharnierplaat van de vlaggenmast aan het grondanker vast. Voer deze stap pas uit als het beton is uitgehard. Dit kan drie tot vijf dagen duren, afhankelijk van de buitentemperatuur. Het vastzetten van de scharnierplaat doe je met drie platte moeren.
 • Stap 8: Zet de vlaggenmast in het kantelanker en zet de mast rechtop. Draai daarna de bouten vast. Zet de vlaggenmast loodrecht met drie dikke moeren per ankerpen. Draai als laatst alle negen moeren stevig aan.

Vlaggenmasten plaatsingsdienst

Zie je het toch niet zitten om de vlaggenmast zelf te plaatsen? Wij komen graag bij jou langs om dit precieze klusje te klaren. Of dit nu bij jou op kantoor is, bij je thuis of op een evenemententerrein. Voor vragen of advies kun je altijd contact opnemen via +31(0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.