De geschiedenis van de Noord-Brabantse vlag

De geschiedenis van de Noord-Brabantse vlag

Dit jaar hebben we een nieuwe serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de vlag van de provincie waar deze maand uitbundig carnaval wordt gevierd: Noord-Brabant.

Noord-Brabant

Noord-Brabant ligt in het zuiden van Nederland en telt ongeveer 2,5 miljoen inwoners. De naam Brabant is afgeleid van de Karolingische benaming pagus Bracbatensis (Brabantgouw). Bra(c) staat mogelijk voor ‘nieuw land’ of ‘drassig land’ en bant staat voor gebied.

De Noord-Brabantse vlag werd pas in 1959 officieel aangenomen door de Gedeputeerde staten van Noord-Brabant, maar wordt al sinds de middeleeuwen –met een korte pauze- gebruikt.

Het ontwerp

De vlag van Noord-Brabant bestaat uit een schaakbordpatroon van 24 rood/witte vlakken. Vier horizontale banen en zes verticale banen.

Rood en wit

In de middeleeuwen werd het ontwerp van de Noord-Brabantse vlag al gebruikt. De kleuren rood en wit zijn standaard kleuren voor Brabant. Dit is zo, sinds het uitroepen van het Graafschap Leuven tijdens de Lotharingse periode. Het Graafschap Leuven was een klein Karolingisch graafschap in de Haspengouw. Het wapen van het Graafschap Leuven bestond uit de kleuren rood en wit. Het Hertogdom Brabant nam deze kleuren over.

Een tijdje eruit

De rood wit geblokte vlag werd vanaf het einde van de 19e eeuw een tijd niet meer gebruikt. In plaats daarvan werd het provinciewapen van Noord-Brabant gehesen: een gouden leeuw op een zwarte achtergrond.

Dankzij mr. J. Smit, rijksarchivaris, kwam de vlag zoals we hem nu kennen weer in gebruik. Bij de viering van het 750-jarig bestaan van Den Bosch in 1935 werd een vlaggenparade gehouden, welke veel invloed had op zowel het gebruik van de Noord-Brabantse vlag als op de ontwikkeling van de gemeentevlaggen in Nederland.

Hoogste anciënniteit

De vlag van Noord-Brabant heeft de hoogste anciënniteit onder alle provincievlaggen van Nederland. Daarom hing de vlag tot 2006 in de Ridderzaal meteen rechts van de troon van de koningin.

Oeteldonkse vlag

Tijdens carnaval draagt ’s-Hertogenbosch de naam Oeteldonk, geheel met eigen vlag. De Oeteldonkse driekleur: rood, wit en geel horizontaal gestreept. De vlag dateert uit het begin van de 20e eeuw en wordt volop gebruikt. De kleuren wit en geel zijn afkomstig van de kerk en de kleuren wit en rood zijn afkomstig van de Brabantse vlag.

Noord-Brabantse vlag bestellen?

Wil jij een Noord-Brabantse vlag bestellen van de hoogste kwaliteit? Bekijk dan hier de vlag. Voor vragen of advies kun je altijd contact opnemen via +31(0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.