De geschiedenis van de Noord-Hollandse vlag

De geschiedenis van de Noord-Hollandse vlag

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de geschiedenis van de vlag van de provincie waar onze hoofdstad zich bevindt: Noord-Holland.

Noord-Holland

Noord-Holland is de provincie waar onze hoofdstad Amsterdam zich bevindt, maar ook waar de op twee na grootste luchthaven van Europa zit. Noord-Holland bestaat grotendeels uit een kopvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer en het IJmeer. Het Amsterdams is landelijk het meest bekende dialect.

Het ontwerp

De vlag bestaat uit drie horizontale banen in verschillende kleuren. De kleuren zijn afgeleid van het wapen van Noord-Holland, dat weer een samenvoeging is van het oude wapen van West-Friesland en Holland. Het West-Friese wapen heeft de kleuren geel en blauw en het wapen van Holland is geel (goud) en rood. Het geel staat bovenaan, omdat dit de kleur is die in beide wapens wordt gebruikt.

De geschiedenis van de Noord-Hollandse vlag

Tot oktober 1958 had Noord-Holland geen provincievlag. Ook niet op de veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina: hierbij werden alle provincies vertegenwoordigd door vlaggen die op de kleuren van de provinciewapens waren gebaseerd. Noord-Holland gebruikte bij deze gelegenheid de nationale vlag maar dan met geel in plaats van wit.

De vlag is dus alleen van kleurenvolgorde veranderd. Naast dat geel in beide wapens werd gebruikt, zou de rood-geel-blauw vlag ook te veel op de nationale driekleur lijken.

De Noord-Hollandse vlag kopen?

Wil je de vlag van Noord-Holland kopen? Dat kan snel en gemakkelijk via de webshop. Heb je vragen over (de geschiedenis van) de Noord-Hollandse vlag, of heb je advies nodig? Dan kun je contact met ons opnemen per mail, chat, het contactformulier of telefonisch.