De geschiedenis van de Zuid-Hollandse vlag

De geschiedenis van de Zuid-Hollandse vlag

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de geschiedenis van de Zuid-Hollandse vlag.

Zuid-Holland

Zuid-Holland is de dichtstbevolkte én bevolking rijkste provincie van Nederland. Het is ook een van de meest geïndustrialiseerde en de dichtstbevolkte gebieden ter wereld.

Het ontwerp

De vlag is geel gekleurd met een rode leeuw, voorzien van een zwarte contour. De leeuw klimt naar links. De vlag komt voort uit het wapenschild van Zuid-Holland. De kleuren (geel en rood) zijn de historische Hollandse kleuren en komen ook terug op de vlag.

  1. Geel: De bovenste gele baan vertegenwoordigt de lucht en het licht. Het symboliseert ook de traditionele Hollandse kleur die vaak wordt geassocieerd met rijkdom en voorspoed.
  2. Rood: De middelste rode baan staat voor het land en het bloeiende leven op het Zuid-Hollandse platteland. Het rood is een krachtige kleur die vaak wordt geassocieerd met passie, moed en vastberadenheid.
  3. Blauw: De onderste blauwe baan symboliseert het water, met name de uitgestrekte waterwegen, rivieren en de zee die de provincie doorkruisen. Blauw is traditioneel geassocieerd met rust, sereniteit en de maritieme geschiedenis van de provincie.

De geschiedenis van de Zuid-Hollandse vlag

De huidige vlag is sinds januari 1986 de officiële provincievlag. Hij werd in oktober het jaar ervoor voorgesteld en werd aangenomen met de wens om de traditionele Hollandse symboliek meer in de aandacht te zetten. Het is dan ook de tweede vlag die de provincie heeft gehad. Voor deze vlag werd er vanaf 1948 gevlagd met een vlag die bestond uit drie horizontale banen: geel-rood-geel. Hoewel deze vlag ook een deel van de provinciale geschiedenis belichaamde, besloot men in de jaren tachtig dat het tijd was voor een nieuwe vlag die de diepgewortelde culturele en historische elementen van Holland nog beter tot uitdrukking zou brengen.

Zuid-Hollandse vlag kopen?

Wil je de vlag van Zuid-Holland bestellen? Dat kan eenvoudig via de webshop. Voor vragen of advies kun je altijd contact opnemen via +31(0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.