De geschiedenis van de Zuid-Hollandse vlag

De geschiedenis van de Zuid-Hollandse vlag

In 2022 zijn we begonnen met een serie, die maandelijks online komt: de geschiedenis van alle twaalf provincievlaggen. Deze maand kijken we naar de geschiedenis van de Zuid-Hollandse vlag.

Zuid-Holland

Zuid-Holland is de dichtstbevolkte én bevolking rijkste provincie van Nederland. Het is ook een van de meest geïndustrialiseerde en de dichtstbevolkte gebieden ter wereld.

Het ontwerp

De vlag is geel gekleurd met een rode leeuw, voorzien van een zwarte contour. De leeuw klimt naar links. De vlag komt voort uit het wapenschild van Zuid-Holland. De kleuren (geel en rood) zijn de historische Hollandse kleuren en komen ook terug op de vlag.

De geschiedenis van de Zuid-Hollandse vlag

De huidige vlag is sinds januari 1986 de officiële provincievlag. Hij werd in oktober het jaar ervoor voorgesteld en werd aangenomen met de wens om de traditionele Hollandse symboliek meer in de aandacht te zetten. Het is dan ook de tweede vlag die de provincie heeft gehad. Voor deze vlag werd er vanaf 1948 gevlagd met een vlag die bestond uit drie horizontale banen: geel-rood-geel.

Zuid-Hollandse vlag kopen?

Wil je de vlag van Zuid-Holland bestellen? Dat kan eenvoudig via de webshop. Voor vragen of advies kun je altijd contact opnemen via +31(0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.