Links- of rechtswaaiend – kies de juiste vlag

Links- of rechtswaaiend – kies de juiste vlag

Vlaggen worden in de regel enkelzijdig gedrukt of geprint op vlaggendoek met een doordruk aan de achterzijde. Dat betekent dat jouw logo of opdruk van beide kanten zichtbaar is, maar één daarvan is in spiegelbeeld. Door een juiste keuze te maken uit links- en rechtswaaiend zorg je ervoor dat de opdruk van jouw vlag zo optimaal mogelijk getoond wordt aan bezoekers en voorbijgangers. Wij geven je graag een aantal tips voor het maken van de beste keuze.

Wat betekent links- en rechtswaaiend?

Met de optie links- en rechtswaaiend geven we aan waar de bevestiging van de vlag zit. Bij een rechtswaaiende vlag zit de bevestiging aan de linkerkant, de vlag wappert dus aan de rechterkant. Bij een linkswaaiende vlag is het precies andersom. De vlag is geconfectioneerd aan de rechterzijde en de vlag waait dus naar links.

De optie rechtswaaiend is de meest voorkomende uitvoering. Alle landenvlaggen, provincievlaggen en themavlaggen worden standaard rechtswaaiend uitgevoerd.

Rechtswaaiend en linkswaaiend
Rechtswaaiend en linkswaaiend

Een opvallende boodschap aan de gevel

Een gevelvlag of kioskvlag wordt, zoals de naam al zegt, aan de gevel van een pand gehangen. Bij het kiezen van de juiste vlag doorloop je de volgende stappen:

#1 Ga voor de ingang van het pand staan, met je gezicht naar de ingang.

#2 Bedenk vanaf welke kant bezoek en voorbijgangers (voornamelijk) komen. Komt het bezoek voornamelijk van links? Kies dan voor een rechtswaaiende vlag. Komt het bezoek voornamelijk van rechts, kies dan voor een linkswaaiende vlag.

#3 Heb je aan beide kanten van de ingang een vlag hangen? Dan is het mooi om aan de linkerkant een rechtswaaiende vlag te hangen en aan de rechterkant een linkswaaiende vlag, zo is van beide aanlooproutes jouw logo of opdruk duidelijk zichtbaar vanaf de goede kant.

#4 Ga je liever voor dubbelzijdig? Kijk dan eens naar een dubbelzijdige kioskvlag van PVC,  zodat de opdruk aan beide zijden goed leesbaar is.

Bij een rechtswaaiende vlag zit de confectie van de vlag links, terwijl bij een linkswaaiende vlag de confectie juist rechts zit

Het kiezen van een mastvlag of baniervlag

Bij het kiezen van de juiste waairichting bij jouw mastvlag of baniervlag gaat het net even anders. Een vlag aan een mast wordt altijd meegevoerd met de wind. Door de wisselende windrichting kan het dus zijn dat je de ene keer een linkswaaiende vlag nodig hebt, terwijl je de volgende dag liever een rechtswaaiende vlag had gehesen. Soms is het helemaal niet erg dat de vlag vanaf de ‘achterzijde’ gezien wordt, ons brein is eraan gewend dit om te draaien. Wil je bij het bestellen wel kijken welke waairichting het beste bij jouw situatie past? Wij geven je een aantal tips.

#1 Bedenk vanaf welke locatie je jouw opdruk het meest optimaal zichtbaar wil tonen. Dit kan vanaf de ingang zijn, maar bij een zichtlocatie bij voorbeeld ook vanaf de openbare (snel)weg. Vanuit dat perspectief kies jij dan de vlag.

#2 In Nederland waait het bijna altijd. Volgens de weerinstituten komt zuidwestenwind het meeste voor in Nederland. Dit gegeven kan de doorslag geven als je een vlag voor in de mast bestelt.

#3 Weet je niet wat je moet kiezen? Begin dan met een standaard rechtswaaiende vlag, dit is de meest gekozen optie. Hang de vlag op en kijk regelmatig hoe jouw vlag aan de mast hangt.

Rechtswaaiende baniervlaggen
Rechtswaaiende baniervlaggen
Als de wind vanaf de verkeerde komt, is de achterkant van de vlag zichtbaar
Als de wind vanaf de verkeerde komt, is de achterkant van de vlag zichtbaar

Wij hopen je met deze tips geïnspireerd te hebben om de juiste vlag te kiezen. Heb je hulp nodig? Ons webteam helpt je graag. Stel je vraag via de chat op de website, telefonisch via 0519 228 228 of via het contactformulier.