Wat zijn alle pride vlaggen en wat betekenen ze?

Wat zijn alle pride vlaggen en wat betekenen ze?

De regenboogvlag is een bekend symbool voor de LGBTQ+ gemeenschap. Maar wist je dat er veel meer pride vlaggen zijn? Elk vertegenwoordigt verschillende identiteiten binnen de gemeenschap. In deze blog duiken we in de wereld van pride vlaggen en hun betekenissen.

Hoeveel pride vlaggen zijn er?

Er zijn meer dan twintig verschillende pride vlaggen. Elk van deze vlaggen staat symbool voor een unieke identiteit of groep binnen de LGBTQ+ gemeenschap. Dit laat zien hoe divers en kleurrijk de gemeenschap is. Hier is een lijst van de pride vlaggen, hoewel er veel verschillende variaties zijn en deze lijst mogelijk niet volledig compleet is:

 1. Regenboogvlag
 2. Progress vlag
 3. A-sexual vlag
 4. Bisexual vlag
 5. Intersekse vlag
 6. Intersekse progress vlag
 7. Lesbische vlag
 8. Non-binair vlag
 9. Pan-sexual vlag
 10. Transgender vlag
 11. Polyseksualiteit vlag
 12. Genderflux vlag
 13. Genderfluide vlag
 14. Demi-vrouw vlag
 15. Demi-man vlag
 16. Frayseksueel vlag
 17. Agender vlag
 18. Polyamorie vlag
 19. Bears vlag
 20. POC pride vlag
 21. POC inclusive lesbian vlag
 22. Straight ally vlag

Wat is de regenboogvlag en wat betekent het?

De Regenboogvlag is waarschijnlijk de bekendste pride vlag. Benieuwd naar de betekenis van de verschillende kleuren in de regenboogvlag? Lees dan onze blog: Wat betekenen de kleuren van de regenboogvlag? 

Wat is de progress vlag?

De Progress vlag is een recente ontwikkeling binnen de pride vlaggen. Ontworpen door Daniel Quasar in 2018, combineert deze vlag elementen van de klassieke regenboogvlag met kleuren en symbolen die extra groepen vertegenwoordigen. De progress vlag heeft:

 • Bruine en zwarte strepen om mensen van kleur en de strijd tegen HIV/AIDS te vertegenwoordigen
 • Roze, lichtblauw en wit voor de transgender gemeenschap

Deze vlag benadrukt inclusiviteit en vooruitgang binnen de LGBTQ+ gemeenschap. Het is een symbool van de voortdurende strijd voor gelijke rechten en erkenning voor iedereen.

Wat zijn de betekenissen van andere, veel voorkomende, pride vlaggen?

A-sexual vlag

De A-sexual vlag heeft vier kleuren: Zwart voor aseksualiteit, grijs voor halfseksuelen (demiseksuelen), wit voor seksualiteit en paars voor de AVEN-gemeenschap.

Bisexual vlag

De Biseksualiteit vlag heeft drie kleuren: roze, paars en blauw. Roze staat voor aantrekkingskracht tot hetzelfde geslacht, blauw voor aantrekkingskracht tot het andere geslacht en paars voor de overlap en aantrekking tot beide.

Intersekse vlag

De Intersekse vlag vertegenwoordigt mensen met intersekse-eigenschappen, wat inhoudt dat een lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken vertoont. De vlag bestaat uit een gele achtergrond met een paarse cirkel in het midden. Geel en paars zijn gekozen omdat ze geen associatie hebben met het traditionele genderbinaire systeem.

Intersekse progress vlag

De Intersekse Progress vlag combineert elementen van de progress vlag en de intersekse vlag om inclusiviteit te bevorderen. Het benadrukt de strijd en trots van zowel de intersekse als bredere LGBTQ+ gemeenschappen.

Lesbische vlag

De Lesbische vlag bestaat uit verschillende tinten roze, oranje en wit. Elke kleur vertegenwoordigt een aspect van vrouwelijkheid, gender non-conformiteit en gemeenschap.

Non-binair vlag

De Non-binaire vlag heeft vier kleuren: geel, wit, paars en zwart. Geel staat voor geslachten buiten het binaire systeem, wit voor veel of alle genders, paars voor een mix van mannelijk en vrouwelijk, en zwart voor agender of geen gender.

Panseksualiteit vlag

De Pan-seksual vlag staat symbool voor mensen die op andere mensen vallen, ongeacht het geslacht van de ander. Dit wordt ook wel omniseksueel genoemd. De vlag bestaat uit drie kleuren: roze, geel en blauw. Roze vertegenwoordigt aantrekkingskracht tot vrouwen, blauw tot mannen en geel tot niet-binaire mensen.

Transgender vlag

De originele Transgender vlag vertegenwoordigt de transgendergemeenschap. De lichtblauwe kleur staat voor de mannen en de lichtroze kleur voor vrouwen. De witte baan in het midden staat symbolisch voor iedereen die zichzelf beschouwen als genderloos of in een proces van geslachtsverandering zitten.

Waarom zijn pride vlaggen belangrijk?

Pride vlaggen zijn belangrijk omdat ze zichtbaarheid en erkenning geven aan verschillende identiteiten binnen de LGBTQ+ gemeenschap. Ze helpen bij het creëren van een gevoel van gemeenschap en trots. Bovendien spelen ze een cruciale rol in het bevorderen van begrip en acceptatie in de samenleving.

Een pride vlag aanschaffen?

We hebben een ruim assortiment pride vlaggen beschikbaar. Mocht de gewenste vlag er niet tussen zitten, dan kunnen we deze speciaal voor jou laten drukken. Zo kun je altijd de vlag vinden die jouw identiteit of steun het beste vertegenwoordigt!