Hergebruik afvaldoek

Momenteel zorgt DVC ervoor dat al haar afval zo goed mogelijk gescheiden wordt, waardoor er gericht kan worden afgevoerd en verwerkt. De doeken van DVC kunnen nu nog niet gerecycled worden; om deze reden zorgt afvalverwerker Omrin er op dit moment voor dat er energie wordt opgewekt met het afvaldoek van DVC. Zo wordt het hergebruik in gang gezet. Momenteel is dat de best mogelijke manier om het afval te verwerken volgens de “Ladder van Lansink” (Europese bepaling).

Zoals je kunt zien wordt het omzetten van afval in energie geschaald in categorie D. DVC heeft als doel om samen met Omrin te werken naar een systeem waardoor DVC in de toekomst gebruik moet maken van 100% hergebruikt materiaal. Dit betekent dat DVC stijgt naar categorie B op de Ladder van Lansink. Zo is hergebruik (los van preventie) de beste oplossing voor het verwerken van afval.

Op korte termijn wil DVC een retoursysteem voor vlaggen opzetten. Dit wil zeggen dat we bezig zijn met het ontwikkelen van een systeem waarmee we al onze vlaggen (die aan de klant zijn geleverd) weer zullen inzamelen op het moment dat de vlag overbodig is geworden bij de klant. Op deze manier kan Omrin niet alleen het afval van DVC verwerken, maar ook het afval van de klanten van DVC, in plaats van dat het doekafval van de klant in de vuilniscontainer verdwijnt.