10 feiten over landenvlaggen
Landenvlaggen zijn er in veel verschillende soorten ontwerpen, wat weet jij allemaal van landenvlaggen? lees hier 10 interessante en leuke feiten over landenvlaggen.
10 leuke feiten over landenvlaggen
1. De kleuren van vlaggen roepen emoties op en hebben een symbolische betekenis, in het ontwerp van vlaggen wordt dan ook goed nagedacht over het gebruik van kleur. Opvallend is dat sommige kleuren vele malen vaker gebruikt worden in vlaggen van landen dan andere kleuren. Rood is de meest gebruikte kleur in landenvlaggen, deze kleur wordt in 75% van alle nationale vlaggen gebruikt. De kleuren wit, blauw en groen zijn ook populair. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel vlaggen op elkaar lijken.
2. De meeste vlaggen houden zich aan de regels van de NAVA, North American Vexillological Association, gemaakt door Ted Kaye. Deze regels zijn bewust, dan wel onbewust toegepast op de ontwerpen van de meeste vlaggen van landen. De regels zijn als volgt: houd het simpel, gebruik betekenisvolle symboliek, gebruik 2-3 basiskleuren, geen tekst of wapens, wees onderscheidend of sluit aan.
3. Wanneer er meerdere vlaggen naast elkaar worden gehesen, horen deze van gelijk formaat te zijn en op gelijke hoogte te worden gehesen. Wanneer er meerdere vlaggen van landen worden gehesen, wordt er in het algemeen voor de onderlinge rangorde gebruik gemaakt van de eerste letter van de namen van de landen in de Franse taal.
4. De vlag van Haïti en de vlag van Liechtenstein hadden tot het jaar 1937 hetzelfde ontwerp, dit werd tijdens de Olympische Spelen van 1936 per toeval ontdekt. Na deze ontdekking paste Liechtenstein haar vlag aan, er werd een kroon toegevoegd aan de vlag.
5. Door de geschiedenis heen zijn grote landen uiteengevallen in meerdere kleine landen, de vlaggen van deze nieuwe landen zijn vaak gebaseerd op de vlag van het eerdere land. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. De vlaggen van de gebieden die vroeger tot dit grotere geheel behoorden hebben allemaal nog dezelfde kleursamenstelling, namelijk lichtblauw en wit.
6. In het gebruik van kleur in landenvlaggen zijn vaak overeenkomsten te zien met andere omringende landen. Zo zijn er een zeven vlaggenfamilies te onderscheiden, namelijk Pan-Afrikaans, Pan-Slavisch, Pan-Iranisch, Pan-Arabisch, Het Scandinavisch Kruis, Belgrano en Miranda. Deze families zijn ontstaan doordat één bepaalde vlag van een machtig of groot land de inspiratie werd voor de ontwerpen van de andere vlaggen. De grootste vlaggenfamilie is de Pan-Afrikaanse, deze telt 26 vlaggen, al deze vlaggen zijn geïnspireerd op de vlag van Ethiopië.
7. De eerste toepassing van vlaggen die bekend is, was door de romeinen. De Romeinen gebruikten vlaggen als middel om signalen door te geven. Pas in de middeleeuwen werden vlaggen gebruikt zoals ze nu gebruikt worden, namelijk als identificatiemiddel.
8. De meeste landenvlaggen zijn rechthoekig, waarvan de meeste vlaggen een 2:3 verhouding hebben. De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn. Een vlag die door haar vormgeving altijd te herkennen zal zijn, is de vlag van Nepal. De Nepalese vlag is opgebouwd uit twee driehoeken boven elkaar, ook is het de enige nationale vlag ter wereld die hoger is dan breed.
9. De vlag van Denemarken is de oudste nationale vlag die nog steeds in gebuikt is, deze vlag heeft als bijnaam de Dannebrog, dit is Deens voor Deense banier of Deens doek. Alle andere landen hebben verschillende vlaggen gehad als nationale vlag, de Verenigde Staten van Amerika hebben hun vlag 32 keer veranderd en zijn daarmee het land met de meeste vlaggenaanpassingen in de geschiedenis. Op nummer twee staat Afghanistan met 24 keer een verandering in de vlag.
10. Iedere vlag heeft haar eigen betekenis, ook de kleuren van de vlaggen hebben veelal een eigen betekenis, deze komen vaak overeen met andere vlaggen. De kleur rood staat vaak voor het vergoten bloed tijdens revoluties of opstanden, ook staat deze kleur vaak voor de dapperheid, kracht en broederschap. Geel staat veelal voor de zon, groen voor het landschap, blauw voor de zee en wit voor vrede.
Een landenvlag bestellen?
Kies een vlag uit ons brede landenvlaggen assortiment en wees gegarandeerd van de hoogste kwaliteit vlaggen. Voor vragen of advies kun je altijd contact opnemen via +31(0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.