Waarom hangen we de vlag uit als iemand geslaagd is?

Waarom hangen we de vlag uit als iemand geslaagd is?

Als je geslaagd bent, hang je uit gewoonte de vlag uit. Je bent immers met vlag en wimpel geslaagd! Maar waarom hangen we de vlag uit als iemand geslaagd is?

Al eerder schreven we een blog over waarom we eigenlijk de vlag uithangen, en voor het geslaagd-moment geldt eigenlijk precies hetzelfde. We hangen de vlag uit om een boodschap over te brengen. Om indirect aan te geven dat er een bijzondere gebeurtenis speelt of is geweest.

Zo vieren we met een oranje wimpel een verjaardag van het koninklijk huis, zo herdenken we met een vlag halfstok op 4 mei en zo laten we met een schooltas zien dat we voor een opleiding zijn geslaagd. Soms is het nóg specifieker: een doktersjasje wordt uitgehangen om te tonen dat iemand voor een gerelateerde opleiding is geslaagd.

Hoe lang mag de vlag uit?

Over hoe lang je de vlag mag uithangen, bestaan geen regels. Ook is er geen gebruikelijke tijd vastgesteld. Sommige scholieren laten hem één dag hangen, andere wachten tot hun diplomering. Het is in ieder geval nooit strafbaar om je vlag uit te hangen, want dit mag altijd. Wel zijn er bepaalde instructies over hoe je met respect met de Nederlandse vlag om hoort te gaan.

De Nederlandse vlag eren

Om op een respectvolle manier met de Nederlandse vlag om te gaan, is het gebruikelijk dat de vlag altijd verlicht is als hij hangt. Dat wil zeggen door middel van zonlicht, of een schijnwerper. Ook hoort de Nederlandse vlag de grond niet te raken.

Met vlag en wimpel geslaagd

De uitdrukking ‘met vlag en wimpel’ kent wat meer geschiedenis. Met vlag en wimpel winnen betekent glansrijk winnen; als het ware met behoud van vlag en wimpel. Later werd dit ook in vrijere zin gebruikt, voor bijvoorbeeld voorstellen in een vergadering of examens. ‘Met vlag en wimpel door’ oftewel: met vlag en wimpel geslaagd.

Waarom hangen we de vlag uit als iemand is geslaagd? Om te laten zien dat we feest vieren dus!

Heb jij nog geen vlag? Bestel jouw Nederlandse vlag of geslaagd vlag nog snel! Kom je er niet uit? Ons webteam helpt je graag.