10x tips en afwegingen voor het kiezen van de juiste vlaggenmast bij jouw woning of bedrijfspand

10x tips en afwegingen voor het kiezen van de juiste vlaggenmast bij jouw woning of bedrijfspand

Een vlaggenmast aanschaffen is niet niks – een mast schaf je voor vele jaren aan, dus hier wil je natuurlijk de goede keuze in maken. Kies je een bijvoorbeeld een standaard mast of een baniermast, en welk materiaal en welke lengte passen het beste bij jouw locatie? Met deze 10 tips weet jij welke mast het beste past bij jouw locatie.

#1 Vlaggenmast of baniermast?

De keuze tussen vlaggenmast en baniermast heeft veel te maken met het doel van de vlag.

  • Heeft de mast een reclamedoel? Dan is een baniermast de perfecte keuze. Deze toont je boodschap ook bij windstil weer en waait met de windrichting mee.
  • Heb je als doel om de status van je pand te verhogen, ontvang je vaak buitenlands bezoek of wil je vlaggen op officiële dagen zoals 4 en 5 mei? Dan is een standaard vlaggenmast de juiste keuze.
  • Heb je geen specifiek doel voor je vlaggenmast? Dan kun je natuurlijk kijken wat je zelf mooier vindt. Als je kiest voor een rij met vlaggenmasten naast elkaar, ga dan voor baniervlaggen. Dat staat optisch namelijk rustig.

#2 De hijsinrichting

Je kunt op twee manieren jouw vlag naar boven hijsen: uitwendig en inwendig. In totaal kun je kiezen uit drie soorten systemen.

  • Langs de mast: een uitwendig systeem waarbij de hijslijn aan de buitenkant van de mast naar beneden loopt. Deze methode is vooral geschikt voor particulier gebruik en op locaties waar anderen niet bij de mast kunnen.
  • Een handmatig antidiefstal systeem: een inwendige lijnvoering waarbij de hijslijn binnen in de mast loopt. Via een luikje met deksel en slot kan deze bereikt worden. Voordelen zijn dat anderen er niet bij kunnen én dat je geen getik van het koord zal horen. Deze hijsinrichting is vooral geschikt voor een permanente vlagvoering.
  • Een antidiefstal systeem lier met slinger: dit is hetzelfde systeem als het handmatige systeem, maar als verschil dat je een slinger gebruikt om de vlag te hijsen. Dit is zeer geschikt voor locaties waar frequent de doeken worden gewisseld.

# 3 De materiaalkeuze

De meeste vlagmasten worden tegenwoordig gemaakt van aluminium of polyester. Welke materiaalsoort geschikt is voor jouw mast is afhankelijk van je locatie, wensen en budget.

Een aluminium mast is bijzonder duurzaam, milieuvriendelijk, naadloos en geeft een professionele uitstraling. Daarnaast is de mast zeer goed recyclebaar en eenvoudig te onderhouden of uit te breiden.

Polyester masten zijn uitermate geschikt voor locaties in het kustgebied. Aluminium slijt namelijk sneller in de zilte zeelucht en is hier dus minder geschikt. Ook valt de keuze van veel particulieren op een polyester mast: mooi in prijs, makkelijk zelf te installeren en weinig onderhoud.

#4 De lengte

Vlaggenmasten zijn leverbaar in verschillende lengtes – ons assortiment gaat tot wel 22 meter! De lengte geschikt voor jouw mast is afhankelijk van je wensen, het doel, de omgeving en jouw persoonlijke voorkeur.

In het algemeen geldt het volgende:

  • Bij een woonhuis: als de mast dichtbij het huis komt te staan, geldt dat het 1/2 tot 1 meter korter mag dan de nok van je woning. Echter geldt dit natuurlijk niet voor een bungalow o.i.d. en hier speelt historie en jouw voorkeur hier ook een grote rol in. De meest gangbare lengtes zijn 6 en 7 meter.
  • Bij een kantoorpand: het meest voorkomende is 7 meter, waarbij 10 en 12 meter veel wordt ingezet bij de grote kantoren van bedrijven.
  • Voor reclamedoeleinden en retail: in de loop van de jaren is 8 meter standaard geworden. Hierdoor creëer je eenheid in de hoogtes bij bijvoorbeeld een meubelplein.
  • Voor evenementen- en beursterreinen en grote open ruimtes: hierbij geldt eigenlijk hoe groter hoe beter. Des te hoger de mast, des te groter het formaat doek en des te groter de zichtbaarheid.

Past jouw wens hier niet tussen? Groter is altijd mogelijk. Onze partner Holland Mast is expert op het gebied van masten en heeft de kennis en kunde in huis om naar specifieke situaties te kijken die uitzonderlijk vakmanschap vereisen. Denk bijvoorbeeld aan klussen op grote hoogte of bij historische panden.

#5 De locatie

De locatie van je mast is belangrijk voor een goede communicatie. Onderzoek toont dat mensen vaak richting een bewegend object rijden – zoals een vlag met mast. Het doel van je mast is hierbij ook belangrijk – wil je opvallen? Creëer dan een eikpunt met een lange mast en een plek richting de belangrijkste aanvoerwegen.

Goed om te weten: het clusteren van masten geeft vaak een groter bereik dan het uitzetten van de masten met een grotere onderlinge afstand. Oftewel: het effect van 3 clusters van 3 masten over een bepaalde lengte geeft een groter effect dan 12 masten met een gelijke afstand tussen elk.

#6 De bodemstructuur

Het grondtype is ook belangrijk bij het kiezen van je mast. Zo is het beste bijvoorbeeld een volle ingeklonken aarde. Hier kun je erg stabiel masten in of op plaatsen.

Bij opgebrachte grond, iets wat veel voorkomt bij nieuwbouw, is een mast met een stelbare kantelvoet nodig. De grond moet namelijk nog inklinken. In de loop van tijd gebeurt dit en zo heeft de betonnen fundatie zich gezet. Pas dan kan de mast waterpas nagericht worden en zal niet verder zakken.

Pas op voor masten in de buurt van een sloot. Door de afwatering kan de aarde rondom de fundatie eroderen. Hierdoor kan de mast scheef gaan staan.

#7 Een company profile met de juiste vlaggen

In iedere mast hoort een passende vlag. Het is daarom belangrijk om te weten welke afmeting vlag het beste bij de lengte van de mast past. In het algemeen geldt het volgende:

#8 Dubbel de aandacht trekken met beweging én verlichting

Overdag is je vlag natuurlijk goed zichtbaar, maar in de avond en nacht zeker niet. Bij landenvlaggen mág dit zelfs niet: deze mag je hijsen met zonsopgang en moet je weer neerhalen met zonsondergang. Wil je hem wel dag en nacht laten hangen? Dan moet je de vlag officieel aan beide kanten verlichten. Voor vlaggen met reclamedoeleinden zorgt verlichting natuurlijk voor meer zichtbaarheid.

Om je mast te verlichten kun je ons product PoleLed aanschaffen. De combinatie van een LED lichtkrans om de mast in combinatie met een conisch aluminium mastprofiel en hoogwaardige onderdelen maakt dit de optimale mast voor professioneel gebruik. Je kunt ook kiezen voor het plaatsen van grond- en wand spots, hierbij is de sterkte van de lampen afhankelijk van het omgevingslicht.

#9 Kabels en leidingen bij de plaatsing

Vlaggenmasten worden over het algemeen op een betonnen fundering gezet. Voordat de mast hierop gemonteerd kan worden zal er dus eerst een gat gegraven moeten worden. Het kan voorkomen dat op de plek waar je graag je vlaggenmast wilt hebben leidingen of kabels liggen. Indien je handmatig graaft zal dit niet echt problemen opleveren. Indien de grond wordt uitgeboord of met een graafmachine wordt uitgegraven, dan is het raadzaam om eerst een zogenaamde klic melding te doen bij bureau Klic. Deze sturen dan een tekening waarop te zien is waar de kabels en leidingen liggen. Hier kun je een zakelijke melding doen en hier kun je een particuliere melding doen.

Sinds 2008 is er de grondroerdersregeling: deze wet bepaalt dat degene die daadwerkelijk de schop in de grond steekt, ook verantwoordelijk is voor alles wat er zich in de grond bevindt. Met name op openbare locaties is het dus oppassen. Hierin kunnen wij je ook ontzorgen door de vlaggenmasten te plaatsen.

#10 Onderhoud je mast!

Een vlaggenmast is het 1e visitekaartje van je bedrijf of instelling. Het is dan ook belangrijk om er bewust van te zijn dat enig onderhoud belangrijk is om je visitekaartje ook daadwerkelijk als dusdanig toonbaar te houden. Een vieze mast met een kapot doek aan een schuine banierhouder is alles behalve reclame.

We raden je aan om minimaal één keer per jaar je mast schoon te maken met standaard schoonmaakmiddel en een natte doek. Zo verleng je de levensduur en behoud je een frisse uitstraling.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een goed idee welke afwegingen en keuzes je moet maken en kom je zo bij een geschikte mast voor jouw locatie. Heb je nog hulp nodig bij het kiezen van een vlaggenmast? Neem contact met ons op via mail, telefoon of de chat. We kunnen je hierin voorzien van een goed advies!