Alles over wimpels

Alles over wimpels

Soms wappert er aan de vlaggenmast niet een reguliere vlag maar een smal strookje stof: De wimpel. Iedere Nederlander kent het wel. Maar wat is een wimpel nou eigenlijk precies? Wij geven je graag meer tips en inspiratie voor het gebruik van de wimpel.

Typisch Nederlands

In geen ander land zie je ze zo veel als in Nederland, het gebruik van de wimpel is een typisch Nederlands fenomeen. De oorsprong komt uit de tijd van vorst Willem I, die graag het rood van de vlag wil vervangen door oranje. Een lastige een moeizame missie; in de Franse tijd is zelfs het voeren van de oranje wimpel een tijdje verboden geweest in Nederland. Tegenwoordig zie je de oranje wimpel wapperen op de verjaardagen van de Koninklijke familie zoals in het vlagprotocol omschreven is.

Traditioneel versus fluisterwimpel

Vrijwel alle wimpels die DVC verkoopt zijn te bestellen in een traditionele variant én als fluisterwimpel. De traditionele variant is uitgevoerd met een houten stokje. Hierdoor kan het voor komen dat het stokje constant tegen de mast aan tikt. Dit geluid kan als vervelend ervaren worden, daarom heeft men de fluisterwimpel ontworpen. Dankzij het luxe rubberen stokje is er geen getik meer hoorbaar, geluidsoverlast wordt op deze manier voorkomen.

Gemeente- en provinciewimpels

Naast de rood-wit-blauwe wimpel heeft iedere Nederlandse provincie een eigen wimpel. De provinciewimpels zijn ideaal te gebruiken tijdens een buurtfeest of evenement. Zo laat je op subtiele manier je trots zien. Ander klein voordeel, een wimpel valt buiten het vlagprotocol en mag dag en nacht buiten blijven hangen. Alle provinciewimpels zijn bij DVC van zeer hoge kwaliteit en direct uit voorraad leverbaar, hierdoor kunnen wij een snelle levertijd garanderen.

Een provinciewimpel is dé manier om je trots over je provincie te uiten
Een provinciewimpel is dé manier om je trots over je provincie te uiten

Voor de scheepvaart: de masttopwimpel

De masttopwimpel is een wimpel speciaal gemaakt om in de top van een scheepmast te hangen. De masttopwimpel heeft geen speciale betekenis, maar is gemaakt om de mast te versieren. En zeg nou zelf, een scheepsmast zonder wimpel is toch ook niet compleet? In ons standaard assortiment hebben we een rode en een blauwe variant op voorraad en één speciaal voor de trotse Fries. De blauwe is voor de beroepsvaart, de rode voor de pleziervaart.

Je eigen wimpel ontwerpen

Naast ons standaard assortiment aan wimpels heeft DVC ook verscheidene wimpels voor bijzondere gelegenheden zoals Moederdag en Vaderdag of als er iemand geslaagd is. Of ga voor uniek en ontwerp je eigen wimpel via onze ontwerpmodule.

Door de productie in Dokkum zorgen wij voor de hoogste kwaliteit en kunnen wij je product snel leveren. Voor vragen of advies kun je altijd contact opnemen via +31(0)519 228 228, onze chat of het contactformulier.